Umilință

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Smerenie)
Reprezentarea Umilinței într-un vitraliu, realizat de Edward Burne-Jones.

Umilința sau smerenia este o virtute religioasă, raportată întotdeauna la divinitatea monoteistă, Dumnezeu, sau la zeități, în cazul religiilor politeiste, asumând deliberat limitarea umană, defectele personale și condiția umană în general, atitudine care deschide posibilități pentru harul divin.[1][2]

În afara contexului religios, umilința este definită ca fiind sinonimă cu cumpătarea, calitatea de a se abține de a cere sau pretinde mai mult decât este justificat moral și pragmatic, total opusă vanității, având dimensiuni morale și etice.[3][4]

În general, conform diferitelor interpretări, umilința este văzută ca o virtute, în antinomie cu narcisismul, aroganța și alte forme similare de mândrie.

Termen[modificare | modificare sursă]

În limbile romanice și în engleză termenul de umilință provine din latinescul humilitas, derivat la rândul său de la humus, „pământ”. Semnificația primară a adjectivului humilis, umil, este „aparținând pământului”, „pământesc”, „foarte obișnuit”, „normal”.

Varianta slavă smerenie (în rusă смирение, transliterat: smirenie) are rădăcina мирить, mirítʹ, cu sensul de „împăcare”, „atenuare”, „diminuare”.

Mitologie[modificare | modificare sursă]

Aidos, din mitologia greacă veche, fusese daimona (zeița) sfioșeniei, timidității, rușinii și a umilinței.[5] Zeița reprezenta ceea ce îi face pe oamenii să distingă între bine și rău.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Humility, The Catholic encyclopedia, Herbermann et al. (Editors), Vol 7, 1910, pp 543-544
  2. ^ Humility, The Protestant theological and ecclesiastical encyclopedia, Herzog et al (Editors), Vol 2, 1860, pp 598-599
  3. ^ Peterson, Christopher (). Character strengths and virtues a handbook and classification. Washington, DC New York: American Psychological Association Oxford University Press. ISBN 978-0-19-516701-6. 
  4. ^ Schwarzer, Ralf (). Personality, human development, and culture : international perspectives on psychological science. Hove: Psychology. pp. 127–129. ISBN 978-0-415-65080-9. 
  5. ^ Thomas Scheff and Suzanne Retzinger, Emotions and Violence: shame and rage in destructive conflicts, ISBN 0-595-21190-9, page 7

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Umilință.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de umilință
Wikţionar
Wikţionar
Caută „humility” în Wikționar, dicționarul liber.