Cumpătare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Temperantia (Cumpătarea, în latină, de Luca Giordano

Cumpătarea este definită ca moderație sau auto-constrângere voluntară.[1]

Cumpătarea este de obicei descrisă în termeni referitori la ce se poate abține cineva a face,[2] incluzând constrângerea de a se răzbuna, dar a acționa sub forma non-violenței și a iertării, abținerea de a arăta aroganță, prin comportament umil și modest, auto-controlul de a nu excesa în nimic prin a fi prudent și constrângerea de a se enerva excesiv prin instaurarea stării de calm și auto-control.[2]

Privire generală[modificare | modificare sursă]

Cumpătarea a fost descrisă de gânditori religioși, filozofi, dar și de psihologi ca fiind o virtute. În iconografia clasică, virtutea cumpătării este adesea descrisă ca o femeie transvazând apă dintr-un vas într-altul. Este considerată, atât în filozofia grecilor antici și creștinism, cât și în budism și hinduism, a fi una din virtuțiile de cea mai mare importanță.

Cumpătarea este una din cele șase virtuți în clasificarea psihologiei pozitive, alături de înțelepciune, curaj, umanism, justiție și transcendență.[3] Este caracterizată ca forma de controlare a excesului, fiind exprimată prin caracteristici așa cum sunt castitatea, modestia, umilința, prudența, autocontrolul, iertare și milă, fiecare din aceste calități implicând auto-abținere de a excesa în a manifesta impulsuri precum vanitate, impuls sexual ori furie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Green, Joel (). Dictionary of scripture and ethics. Grand Rapids, Mich: Baker Academic. p. 769. ISBN 978-0-8010-3406-0. 
  2. ^ a b en Schwarzer, Ralf (). Personality, human development, and culture : international perspectives on psychological science. Hove: Psychology. pp. 127–129. ISBN 978-0-415-65080-9. 
  3. ^ Peterson, Christopher (). Character strengths and virtues a handbook and classification. Washington, DC New York: American Psychological Association Oxford University Press. ISBN 978-0-19-516701-6. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]