Sari la conținut

Narcisism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
În mitologia greacă, Narcis era un tânăr care s-a îndrăgostit patologic de propriul său chip oglindit în apă. Narcissus de Caravaggio (Galleria Nazionale d'Arte Antica, Roma)

Narcisismul este o trăsătură de personalitate caracterizată de părerea excesiv de bună despre propria persoană, alături de căutarea de admirație și atitudini de grandoare și egoism. Termenul provine din mitologia greacă, unde tânărul Narcis s-a îndrăgostit de imaginea sa, reflectată în apă. Narcisismul este un concept în teoria psihanalitică, care a fost popular introdus în eseul lui Sigmund Freud despre On Narcissism (1914). Asociația Americană de Psihiatrie a inclus și clasificat tulburarea de personalitate narcisistică în manualul său Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) din 1968, bazându-se pe conceptul istoric de megalomanie.

Narcisismul este, de asemenea, considerat o problemă socială sau culturală.

Etimologia termenului

[modificare | modificare sursă]

Termenul narcisism a fost introdus de Havelock Ellis in 1898, (mai târziu a fost dezvoltat de Freud în cartea din 1914 On Narcissism) după Narcis, care, în mitologia greacă, era un tânăr frumos, fiul nimfei Liriope și al râului Cephios. Narcis era un tânăr care s-a îndrăgostit patologic de propriul său chip oglindit în apă.

Sigmund Freud credea că o parte a narcisismului este parte esențială a tuturor dintre noi de la naștere.

Narcisismul în diverse domenii

[modificare | modificare sursă]

Narcisismul în artă

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]