Sistemul Energetic Național

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sistemul Energetic Național (SEN) cuprinde totalitatea instalațiilor pentru producerea, transportul, distribuția și utilizarea curentului electric din România, care, indiferent de gestionarul instalației respective, sunt interconectate între ele și au un regim comun și continuu de producere și consum a energiei electrice.

Componență[modificare | modificare sursă]

  • Producerea energiei electrice se realizează prin intermediul generatoarelor electrice ce transformă alte forme de energie. Formele de energie convertite sunt: - energia potențială sau cinetica apelor; - energia atomică; - energia solară, eoliană; - energia chimică a combustibililor (hidrocarburi, combustibili fosili).
  • Transportul energiei electrice se realizează prin intermediul liniilor electrice la tensiunea nominala 220 sau 400 kV.
  • Transelectrica S.A. este operatorul de transport si de sistem din Romania, cu un rol cheie pe piata de energie electrica din Romania, care administreaza si opereaza sistemul electric de transport si asigura schimburile de electricitate intre tarile Europei Centrale si de Rasarit, ca membru al ENTSO-E (Reteaua Europeana a Operatorilor de Transport si Sistem pentru Energie Electrica) si este responsabila pentru transportul energiei electrice, functionarea sistemului si a pietei, asigurarea sigurantei Sistemului Electroenergetic National (SEN). De asemenea, TRANSELECTRICA S.A reprezinta principala legatura dintre cererea si oferta de electricitate, echilibrind permanent productia de energie cu cererea

Distribuția energiei electrice se realizează prin intermediul liniilor electrice și are valori cuprinse între 0.4 sși 110kV.

SEN

EP-energie primară; IP-instalație primară; ITr-instalație de transport; MP-mașină primară; GS-generator sincron; CE-centrală electrică; SEV-stație de evacuare; LT-linie de transport; SD-stație de distribuție; LD-linie de distribuție; PT-post de transformare; CMT-consumator de medie tensiune; CMJ-consumator de joasă tensiune.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]