Sint-Willibrordus (stație de premetrou din Antwerpen)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sint-Willibrordus
(Premetrostation Sint-Willibrordus)

Gura de premetrou Sint-Willibrordus
Informații generale
Coordonate51°13′08″N 4°25′55″E ({{PAGENAME}}) / 51.21889°N 4.43194°E
Linii De Lijn
Neutilizată
StructurăSubterană
Nivele1 pentru tramvaie +
1 pentru acces în exterior
Peroane2
Linii2
Istoric
Deschisă?
Alte informații
Proprietar De Lijn
Locația
Sint-Willibrordus (stație de premetrou din Antwerpen) se află în Premetroul din Antwerpen
Stația Sint-Willibrordus
Stația Sint-Willibrordus

Sint-Willibrordus (în neerlandeză Premetrostation Stuivenberg), numită în faza de proiectare Willibrord, este o stație fantomă a premetroului din Antwerpen, care face parte din rețeaua de tramvai din Antwerpen. De dimensiuni mai mici și construită în cadrul Tunelului Reuzenpijp, stația este situată chiar sub curtea bisericii Sint-Willibrordus de pe strada Kerkstraat. Lucrările au debutat în 1979 și au fost puse în conservare în 1982, din lipsă de fonduri. Stația este situată pe o ramură a premetroului ce nu se află în exploatare, în lungime de 2,3 kilometri, care pornește de la stația Carnot și se conectează cu tunelul axei nord-sud între stațiile Handel și Schijnpoort.

Ramura de 2,3 km a fost construită cu scopul de a fi deservită de tramvaiele liniei 12, care încă circulă la nivelul solului, pe strada Kerkstraat.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Stația Sint-Willibrordus este relativ sobră și este constituită dintr-un mic mezanin care deservește cele două peroane. Acestea, în lungime de 60 de metri fiecare, sunt dispuse de o parte și de alta a liniilor de tramvai.

Planuri de viitor[modificare | modificare sursă]

În 2009, în cadrul planului LIRA (Lightrail Antwerpen), se prevedea darea în exploatare în 2017 a stației Sint-Willibrordus și tunelului de premetrou care o deservește.[1] Deschiderea acestui tunel era sugerată și într-o amplă lucrare privind mobilitatea în Antwerpen, publicată în 2010.[2]

În 2015, guvernul provinciei Antwerpen propunea deschiderea liniei în cadrul unui plan privind coridoarele de transport în comun dintre Antwerpen și Turnhout[3], iar în același an guvernul flamand a lansat un studiu de fezabilitate pentru darea în exploatare a tunelului de 2,3 km și a celor două stații de pe traseu, Stuivenberg și Sint-Willibrordus.[4]

Pe 15 martie 2015 a fost permis pentru o zi accesul publicului în stațiile fantomă Stuivenberg și Sint-Willibrordus, precum și în tunelul care le conectează.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Jacques Peeters (). „Lightrail Antwerpen (LIRA): de ontbrekende schakel tussen tram en trein” (în neerlandeză). TreinTramBus.be. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Manu Claeys, Peter Verhaeghe (iunie 2010). „Van knelpunten naar knooppunten; Over mobiliteit en stadsontwikkeling in Antwerpen” (PDF) (în neerlandeză). forum2020.be. p. 120. Accesat în . 
  3. ^ „Corridorstudie Antwerpen - Turnhout” (PDF) (în neerlandeză). provincieantwerpen.be. . p. 14. Accesat în . 
  4. ^ „Réseau et exploitation Anvers”. Tram 2000 (în franceză) (352): pag. 22. . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]