Sari la conținut

Simhat Torá

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cele cinci Cărţi lui Moise, numite Torá, scrise pe un sul de pergament denumit Sefer Torá - Cartea Torei. Simhat Torá sărbătorește încheierea ciclului anual de citire

Simhat Torá (în ebraică:שמחת תורה « Bucuria Torei») este o sărbătoare evreiască, care se celebrează toamna, (în Israel Tishrey) și marchează încheierea ciclului anual de citire a celor cinci cărți ale lui Moise - Tora. În Israel ea cade pe data de 22 Tishrey după calendarul ebraic, coincide cu cea de-a opta zi a Sărbătorii Sukkot, a Corturilor, sărbătoare biblică numită Shmini Atzeret. În comunitățile evreiești din afara Israelului, adică din „Exil” („Golá” sau Galuyot - "țări de exil") sau Diaspora, ea se sărbătorește în data de 23 Tishrey, ziua care urmează celei de a opta zile de Sukkot.

În cursul sărbătorii credincioșii defilează în sinagogă, în jurul estradei de citire -Bimá - cântând și dansând cu Cartea - sulurile de Torá - în brațe.

Spre deosebire de Sukkot și Shmini Atzeret, aminitite mai sus, Simhat Tora e o sărbătoare care nu a fost stabilită în timpurile biblice, ci mai târziu, în Babilonia, de către învățații numiți „Geonim” (la singular Gaon, termen provenit de la cuvantul „geniu”). În acea perioadă, ciclul de citire a Cărților lui Moise a devenit anual, spre deosebire de vremurile mai vechi, când Tora era citită într-un ciclu mai lung de trei ani și jumătate.

Odată cu răspândirea la toți evreii a ciclului de lectură babilonean, s-a difuzat și obiceiul sărbătorii anuale de Simhat Torá.

Citirea Torei cu ocazia festivității de Simhat Torá

[modificare | modificare sursă]

La Simhat Torá se citește ultima pericopă „VeZot Habrahá” וזאת הברכה din a cincea și ultima carte a Torei, cartea Dvarim (Deuteronomul). Toți membrii obștii, inclusiv copiii, au cinstea de a urca împreună la cititul Torei, de îndată ce s-a încheiat lectura pericopei VeZot Habrahá, și încep să citească prima pericopă Bereshit בראשית, cu care începe cartea Bereshit (Cartea Facerii sau a Genezei) și se reia de la capăt ciclul anual.

  • Goodman, Philip. Antologia Sukkot și Simchat Torah JPS, 1988. ISBN 0-8276-0010-0
  • Yaari, A. Toldot Hag Simchat Torah. Ierusalim: Mosad Harav Kook, 1964.
  • Zinberg, Israel. Old Yiddish Literature from Its Origins to the Haskalah Period KTAV, 1975. ISBN 0-87068-465-5. On Rebecca batMeir Tikitiner's Simchat Torah poem, see p. 51ff.