Silvestru Kisitu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Silvestru Kisitu
Date personale
Născut (41 de ani) Modificați la Wikidata
Kampala, Uganda Modificați la Wikidata
Cetățenie Uganda Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Silvestru Kisitu[1][2], (în greacă Επίσκοπος Σίλβεστρος) cu numele civil Maximos Kisitu, n. , Kampala, Uganda) este episcop al Bisericii Ortodoxe din Uganda care ține de jurisdicția canonică a Patriarhiei din Alexandria și administrează Episcopia de Gulu și Uganda de Est (din 2018).[3].

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut pe 20 septembrie 1982 în Kampala, Uganda, unde a absolvit liceul.[4]. A absolvit Institutul Teologic al Universității din Atena și a fost fratele mănăstirii Μονή Παναγίας Σκιαδενής din Rodos . La 8 septembrie 2013, Mitropolitul Chiril al Rodosului (Koerakis) l-a fost hirotonit ierodiacon, iar la 8 septembrie 2014 ieromonah. În 2015 a fost acceptat în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Alexandria și ridicat la rangul de arhimandrit. A slujit în mănăstirea Sf. Sava din Alexandria. Hirotonia în treaptă episcopală a avut loc la 16 decembrie 2018, în Catedrala Sfântul Sava din Alexandria. Consacrarea a fost făcută de Patriarhul Alexandriei Teodor, mitropolitul Kampala Iona (Luang), mitropolitul Chiril (Koerakisom) (Patriarhia de Constantinopol), Accra Narcissus (Gammohom) , Memphis Nicodim (Priangelosom) , Nubian Sawa (Himonettosom) și Episcopul Olimpiadei Chiril (Papanfim) (Patriarhul Constantinopolului).[5]

La 23 ianuarie 2019, el a revenit la Kampala din Grecia și a fost prezentat conducerii țării și enoriașilor ortodocși la liturghia din Catedrala Sf. Nicolae de către Mitropolitul Iona din Kampala (Luanga).[1]

Întronizarea a fost celebrată în 17 februarie 2019 în parohia ortodoxă Sf. Lawrence din districtul Koro, municipalitatea Gulu și în 24 februarie 2019 în parohia ortodoxă a Sfintei Învieri din orașul Jinja.[6].

Note[modificare | modificare sursă]

Monograma Hristos
Monograma Hristos
  1. ^ a b Official Introduction of His Grace Bishop Silvester Kisitu to the State
  2. ^ Parliament of Uganda
  3. ^ Gheorghe Anghel (). „Patriarhia Alexandriei - A fost hirotonit Episcopul de Gulu și Estul Ugandei”. basilica.ro. Accesat în . 
  4. ^ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
  5. ^ „Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κύριος Σίλβεστρος. (γεν. 1982)” (în greacă). . Accesat în . 
  6. ^ „Πρωτολειτούργησε ως Αρχιερέας στην Ουγκάντα ο Επίσκοπος Γκούλου κ. Σίλβεστρος”. nyxthimeron.com (în greacă). . Accesat în .