Silabarul Inuktitut

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Un semn de stop din Nunavut, care e scris atât în alfabetul latin, cât și în silabarul inuktitut. ᓄᖅᑲᕆᑦ se transliterează ca nuqqarit.

Silabarul Inuktitut (în inuktitută: ᖃᓂᐅᔮᖅᐸᐃᑦ [qaniujaːqpaˈit] sau ᑎᑎᕋᐅᓯᖅ ᓄᑖᖅ [titiʁauˈsiq nuˈtaːq]) este un abugida care e folosit în Canada de vorbitorii de inuktitut din teritoriul Nunavut și în regiunea Nunavik din Quebec. În 1976, Comisia Limbilor a Institutului Cultural Inuit a făcut abugidaul inuktitut sistemul de scriere co-oficial al limba inuktitută, împreună cu alfabetul latin.

Qaniujaaqpait derivă din rădăcina qaniq care înseamnă gură; opusul lui e Qaliujaaqpait (ᖃᓕᐅᔮᖅᐸᐃᑦ), termen care înseamnă alfabetul latin (termen derivat din qaliit, un cuvânt care descrie marcarea sau a măcina pietre).

Istorie[edit | edit source]

Litere[edit | edit source]

Sistemul de scriere inuktitut este prezentat de obicei ca un silabar. Punctele de pe grafemele din tabelul de mai jos marcheză vocalele lungi; în locul în care ele sunt transliterate cu alfabetul latin, fiecare vocală e dublată.

Notă: o imagine a tabelului e de asemenea disponibilă.

Scurtă Transliterare Scurtă Lungă Transliterare Scurtă Lungă Transliterare Scurtă Lungă Transliterare Formă finală Transliterare
ai i u a h
pai pi pu pa p
tai ti tu ta t
kai ki ku ka k
gai gi gu ga g
mai mi mu ma m
nai ni nu na n
sai si su sa s
lai li lu la l
jai ji ju ja j
vai vi vu va v
rai ri ru ra r
qai qi qu qa q
ngai ngi ngu nga ng
nngi nngu nnga nng
łi łu ła ł

Modificări[edit | edit source]

Variații[edit | edit source]

Vezi și[edit | edit source]

Referințe[edit | edit source]