Sicard de Cremona

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sicard de Cremona
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Cremona, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani) Modificați la Wikidata
Cremona, Italia Modificați la Wikidata
Ocupație istoric
scriitor
preot
canon law jurist[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Universitatea din Bologna  Modificați la Wikidata

Sicard de Cremona (în limba latină: Sicardus Cremonensis) (n. 1155, Cremona – d. 1215, Cremona) a fost un prelat, istoric și scriitor italian.

Sicard s-a născut probabil în familia Casalaschi. El a studiat dreptul la Bologna și apoi la Mainz, după care s-a întors la Cremona, unde a devenit subdiacon în 1183, iar apoi episcop în 1185 (Sichardi episcopi Cremonensis).

La 18 aprilie 1188, episcopul Sicard a pus piatra de temelie a unui nou castel, menit să apere Cremona împotriva dușmanilor. Acesta reprezenta un avanpost către orașul Crema, așa-numit Castrum Leonis, astăzi Castelleone.

În 1203, el l-a urmat pe legatul pontifical, cardinalul Petru de Capua în Orient și în timpul Cruciadei a patra Sicard se afla în Constantinopol. În 1205, Sicard a revenit la Cremona, unde a luat partea împăratului Frederic al II-lea de Hohenstaufen împotriva lui Otto al IV-lea de Braunschweig.

Opere[modificare | modificare sursă]

  • Chronica Universalis (1213) – acoperă istoria universlaă de la Creație până la anul 1213 și a fost în mod extensiv utilizată de Salimbene de Adam în a sa Chronica.
  • Summa Canonum (realizată pe când se afla la Mainz, între 1179 și 1181) – o culegere de drept canonic.
  • Apologia Sichardi – o apologie împotriva detractorilor.
  • Mitrale (în 9 cărți) - o lucrare liturgică. De curând, această lucrare a fost publicată într-o nouă ediție: Sicardi Cremonensis episcopi Mitralis de officiis (ed. Gábor Sarbak și Lorenz Weinrich), Turnhout, Brepols, 2008.

Legături externe[modificare | modificare sursă]