Server de chei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

În securitatea informatică, un server de chei este un calculator ce furnizează chei criptografice utilizatorilor sau altor programe. Serverele de chei servesc nevoia oamenilor de a transmite chei publice.

Cheile distribuite de server sunt aproape întotdeauna furnizate ca parte a unui certificat de identitate ce conține nu doar cheia ci și informații „de entitate” despre posesorul cheii. Certificatul este în general într-un format standard, precum OpenPGP, X.509 sau PKCS. Mai mult, cheia este aproape întotdeauna o cheie publică pentru folosirea într-un algoritm de criptografie asimetrică.

Servere de chei private și publice[modificare | modificare sursă]

Informațiile private[modificare | modificare sursă]

Pentru mulți oameni scopul folosirii criptografiei este obținerea unui nivel înalt de protecție a informațiilor private. S-a arătat că publicarea unei chei publice pe un server de chei poate să arate destul de multe informații despre posesor. PGP se bazează pe semnături pentru a determina autenticitatea unei chei, iar o persoană semnează cheia unei alte persoane atunci când o cunoaște și este sigură că cheia este intactă. Datorită acestui fapt se pot descoperi potențiale relații prin analizarea celor celor care au semnat o anumită cheie. În acest fel se pot dezvolta modele ale unor întregi rețele sociale.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Serverele de chei au fost dezvoltate ca rezultat al invenției criptografiei cu chei publice. Nevoia de a avea o cheie publică pentru a începe comunicarea sau pentru a verifica o semnătură este o problemă de bootstrapping. Găsirea cheilor publice pe internet sau trimiterea de mesaje persoanelor pentru a le cere transmiterea cheii publice poate consuma mult timp. Serverele de chei servesc nevoia oamenilor de a transmite chei publice.

Primul server de chei PGP bazat pe web a fost scris de Marc Horowitz.

Probleme cu serverele de chei[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]