Sergiu Finiti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sergiu Finiti
Date personale
Născut (67 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Prezență online

Sergiu Finiti (în rusă Серджу Финити) (n. 25 martie 1952, satul Babele, raionul Ismail, regiunea Odessa, Ucraina) este un actor și interpret de muzică folk din Republica Moldova.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sergiu Finiti s-a născut la data de 25 martie 1952, în satul Babele din raionul Ismail (regiunea Odessa, Ucraina). A făcut studii la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, la clasa de regie a profesorilor Petru Baracci și Veniamin Apostol (1969-1973).

După absolvirea studiilor universitare, a fost angajat ca actor la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Pușkin” din Chișinău (1973-1979), apoi actor la Teatrul „Koleso” din Cernăuți (1979-1981). După ce o perioadă de doi ani activează ca solist în formația de muzica folk „RIFF” din Zaporojie, revine în domeniul artei dramatice ca actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău (1983-1986).

Combină activitatea teatrală cu cea de interpret de muzică folk. Astfel, după ce între anii 1986-1989 a activat în cadrul formației „Legenda”, revine din nou ca actor la Teatrul Actorului de cinema (1989-1991), la Teatrul etnofolcloric „Ion Creangă” din Chișinău (1992-1996) și apoi la Teatrul municipal „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău, unde joacă și în prezent. Printre rolurile teatrale cele mai cunoscute menționăm următoarele: Soțul din Care-s sălbaticii? de Iulian Filip; El din SRL Moldovanul de Nicolae Esinencu; Ursu din Ciuleandra de Liviu Rebreanu; Revoluționarul II din Jertfe patriotice după Ion Luca Caragiale și Vasile Alecsandri; Azazello din Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov; Tache Farfuridi din O scrisoare pierdută și Ipistatul din D’ale Carnavalului de Ion Luca Caragiale; Crooks din Oameni și șoareci de John Steinbeck; Patronul din Salvați America! de Dumitru Crudu; Domnul Coșciug din Maimuța în baie de Irina Nechit ș.a.

De asemenea, Sergiu Finiti a jucat în 15 filme artistice. În anul 1996 a fost distins cu titlul onorific de „Maestru în artă”. Este laureat al Festivalului de muzică folk, ediția a doua.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]