See (serial TV)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la See (TV series))
See (serial TV)
Afiș al serialului
Genserial de televiziune științifico-fantastic[*]
serial de televiziune post apocaliptic[*]  Modificați la Wikidata
Creator(i)Steven Knight[*][[Steven Knight (British screenwriter and film director)|​]]  Modificați la Wikidata
Regizor(i)Fred Toye[*][[Fred Toye (American television director, editor and producer)|​]]  Modificați la Wikidata
ActoriJason Momoa
Sylvia Hoeks[*]
Hera Hilmarsdóttir[*][[Hera Hilmarsdóttir (actriță islandeză)|​]]
Christian Camargo[*][[Christian Camargo (actor american)|​]]
Archie Madekwe[*][[Archie Madekwe (actor britanic)|​]]
Nesta Cooper[*]
Yadira Guevara-Prip[*]
Alfre Woodard[*][[Alfre Woodard (actriță americană)|​]]
Olivia Cheng[*][[Olivia Cheng (actriță canadiană)|​]]
Hoon Lee[*]
Tom Mison[*][[Tom Mison (English actor and writer)|​]]
Dave Batista
David Hewlett[*][[David Hewlett (actor canadian)|​]]
Michael Raymond-James[*][[Michael Raymond-James (actor american)|​]]
Tantoo Cardinal[*][[Tantoo Cardinal (actriță canadiană)|​]]
Mojean Aria[*][[Mojean Aria (Australian actor, writer and director)|​]]
Peter Bryant[*]
Hiro Kanagawa[*]
Lauren Glazier[*][[Lauren Glazier (actress)|​]]
Franz Drameh[*][[Franz Drameh (actor britanic)|​]]
...încă 9  Modificați la Wikidata
Compozitor temă muzicalăBear McCreary  Modificați la Wikidata
Țară de origine Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limbă(i)limba engleză  Modificați la Wikidata
Nr. de sezoaneModificați la Wikidata
Nr. de episoade24  Modificați la Wikidata
Producție
Perioadă de difuzare
Difuzare
Canal originalApple TV+  Modificați la Wikidata
Cronologie

See este un serial de televiziune dramatic științifico-fantastic american produs pentru Apple TV+ și cu Jason Momoa și Alfre Woodard în rolurile principale. Serialul are loc într-o distopie post-apocaliptică într-un viitor îndepărtat, unde descendenții umanității și-au pierdut simțul văzului, iar capacitatea de a vedea este considerată un mit. Povestea are loc în jurul a doi copii gemeni (Kofun și Haniwa) cu simțul vederii care se nasc într-un trib de munteni.

See a fost creat de Steven Knight⁠(d). Anders Engström a regizat majoritatea episoadelor. De asemenea, în alte roluri apar Sylvia Hoeks⁠(d), Hera Hilmar⁠(d), Christian Camargo⁠(d), Archie Madekwe⁠(d), Nesta Cooper⁠(d) și Yadira Guevara-Prip⁠(d). Printre producătorii executivi se numără Knight, Lawrence, Peter Chernin⁠(d), Jenno Topping⁠(d) și Kristen Campo.

Serialul a avut premiera la 1 noiembrie 2019, iar un al doilea sezon a avut premiera la 27 august 2021. Al treilea și ultimul sezon a avut premiera la 26 august 2022 și s-a încheiat la 14 octombrie 2022.[1][2]

Premisă[modificare | modificare sursă]

În secolul al XXI-lea, un virus a distrus cea mai mare parte a umanității. Mai puțin de două milioane de oameni au supraviețuit și toți descendenții lor și-au pierdut simțul vederii. See are loc câteva secole mai târziu, moment în care societatea a găsit noi modalități de a interacționa social, de a construi, de a vâna și de a supraviețui fără vedere, deși la un nivel economic mult mai scăzut;[3] umanitatea s-a întors la societățile tribale de vânători-culegători și de tip medieval. Cunoștințele despre lumea veche și vedere s-au pierdut sau s-au distorsionat; se crede că materiale precum metalul, betonul și plasticul au fost create supranatural de zei. Conceptul de vedere a devenit un mit și orice mențiune despre aceasta este considerată erezie.

Acțiunea din See are loc într-o zonă contestată de doi rivali: Regatul Payan (capitala: Kanzua) și Republica Trivantiană (capitala: Trivantes).[4][5] În munți, o femeie însărcinată pe nume Maghra caută adăpost la tribul Alkenny. Șeful tribului, Baba Voss, care este infertil, se căsătorește cu ea și îi adoptă copiii. Tatăl lor biologic, Jerlamarel, este căutat de Regina Regatului Payan pentru erezia de a fi „văzător” (abilitatea naturală de a vedea). S-a răspândit vestea despre Jerlamarel care a născut copii, determinând o vânătoare de vrăjitoare a lui Jerlamarel și a urmașilor săi (vânătoare condusă de generalul Tamacti Jun). Baba Voss trebuie să-și protejeze atât familia, cât și tribul împotriva armatei Reginei.

Locuri[modificare | modificare sursă]

Deși a fost filmat în provinciile canadiene Columbia Britanică și Ontario,[6] povestea are loc în ceea ce a fost Pennsylvania de Vest.[5] Unele nume și locuri cheie din serial – în ciuda diferențelor datorate schimbării limbii – pot fi identificate:

Sursa:[4][5]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

  • Jason Momoa – Baba Voss, un războinic neînfricat și liderul tribului Alkenny. El este soțul Maghrei, fratele mai mare al lui Edo Voss, și tatăl adoptiv al lui Kofun și Haniwa, copii născuți cu simțul văzului, acum latent. El plasează siguranța familiei, a prietenilor și a tribului său ca prioritate pentru a-i proteja de Vrăjitori. Acesta a fost al doilea rol principal de televiziune al lui Jason Momoa (după ce a jucat în serialul canadian Frontier).
  • Sylvia Hoeks – regina Sibeth Kane, conducătoarea Regatului Payan și sora mai mare a Maghrei. Ea își exercită puterea fără milă și ucide pe oricine răspândește erezie cu privire la simțul văzului.
  • Hera Hilmar – Maghra Kane, care s-a alăturat tribului Alkenny ca străină și s-a căsătorit cu Baba Voss. Ea este sora mai mică a lui Sibeth și mama lui Kofun și Haniwa. Ocrotitoare cu înverșunare față de familia ei, Maghra va face tot ce este necesar pentru a-i menține în viață.
  • Christian Camargo – Tamacti Jun, colectorul de taxe regal și generalul vânătorilor de vrăjitoarelor al armatei Payan. Soldat strălucit și violent, el este însărcinat să-i găsească pe cei cu vedere, în special pe copiii lui Jerlamarel.
  • Archie Madekwe – Kofun, fiul lui Baba Voss și Maghra și fiul biologic al lui Jerlamarel, care are capacitatea de a vedea. Atent și inteligent, devine mai precaut decât sora lui geamănă Haniwa.
  • Nesta Cooper – Haniwa, fiica lui Baba Voss și Maghra și fiica biologică a lui Jerlamarel, care are și capacitatea de a vedea. Mândră, hotărâtă și puternică, ea devine mai rebelă decât fratele ei geamăn Kofun și mai curioasă cu privire la adevăratele lor origini.
  • Yadira Guevara-Prip – Bow Lion (sezonul 1; invitată în sezoanele 2–3), un aliat feroce al lui Baba Voss și un membru al tribului Alkenny. Ea este fiica Visătorului și posedă abilitățile unui „Războinic al Umbrei”, având capacitatea rară de a se mișca fără a fi detectat prin sunet sau miros.
  • Alfre Woodard – Paris (sezoanele 1-2), un membru înțelept în vârstă al tribului Alkenny. Înțelepciunea ei înnăscută îl ghidează pe Baba Voss, mai ales în perioadele de criză, și acționează ca o figură maternă pentru el. Ea servește și ca șaman al tribului.

Episoade[modificare | modificare sursă]

SezonulEpisoadePremiera TV
Prima lansareUltima lansare
18  (2019-11-01)  (2019-12-06)
28  (2021-08-27)  (2021-10-15)
38  (2022-08-26)  (2022-10-14)

Sezonul 1 (2019)[modificare | modificare sursă]

Nr. în
serial
Nr. în
sezon
TitluRegizat deScris deData lansării
11 „Godflame” Francis LawrenceSteven Knight  (2019-11-01)
Într-un viitor distopic în care oamenii și-au pierdut simțul văzului, Maghrei i se nasc doi copii, ea este un nou venit în tribul Alkenny care trăiește într-un peisaj de pădure luxuriantă. Între timp, regina Kane — conducătaorea orașului Kanzua, i-a ordonat lui Tamacti Jun, generalul armatei Vânători de vrăjitoare, să găsească „vrăjitoarele” — pe cei care promovează conceptul de vedere sau răspândesc cunoștințele lui Jerlamarel, un om care poate vedea. În așezarea tribului Alkenny, liderul Baba Voss — tatăl adoptiv al copiilor și soțul Maghrei — pregătește satul pentru lupta împotriva armatei Vânătorilor de vrăjitoare. Un membr al tribului, Gether Bax, îi trădează pe Alkenny dezvăluind loul așezării lui Tamacti Jun și menționând zvonurile că tatăl copiilor este Jerlamarel. Baba Voss și Alkenny se angajează într-o luptă sângeroasă pentru a apăra așezarea. Cu locația compromisă și armata lui Tamacti Jun acum în urmărirea lor, Baba Voss și Paris urmează indiciile lui Jerlamarel și îi conduc pe Alkenny către un pod nou descoperit care le oferă trecerea din vale. Baba Voss distruge podul împiedicând urmăritorii lor să-i prindă. După mai multe zile de călătorie, cei din tribul Alkenny găsesc o nouă zonă pentru a crea o așezare. 
22 „Message in a Bottle” Francis LawrenceSteven Knight  (2019-11-01)
33 „Fresh Blood” Francis LawrenceSteven Knight and Hadi Nicholas Deeb  (2019-11-01)
44 „The River” Anders EngströmSteven Knight și Hadi Nicholas Deeb  (2019-11-08)
55 „Plastic” Anders EngströmPoveste de: Steven Knight și Soo Hugh
Scenariu de: Steven Knight și Jonathan E. Steinberg
 (2019-11-15)
66 „Silk” Stephen SurjikSteven Knight și Jonathan E. Steinberg & Dan Shotz  (2019-11-22)
77 „The Lavender Road” Frederick E.O. ToyeSteven Knight și Robert Levine  (2019-11-29)
88 „House of Enlightenment” Salli Richardson-WhitfieldSteven Knight și Jonathan Tropper  (2019-12-06)

Sezonul 2 (2021)[modificare | modificare sursă]

Nr. în
serial
Nr. în
sezon
TitluRegizat deScris deData lansării
91 „Brothers and Sisters” Simon Cellan-JonesJonathan Tropper  (2021-08-27)
102 „Forever” Frederick E.O. Toye & Anders EngströmStephen Tolkin  (2021-09-03)
113 „The Compass” Frederick E.O. Toye & Anders EngströmShelley Meals  (2021-09-10)
124 „The Witchfinder” Anders EngströmJennifer Yale  (2021-09-17)
135 „The Dinner Party” Anders EngströmKirsa Rein  (2021-09-23)
146 „The Truth About Unicorns” Anders EngströmNelson Greaves  (2021-10-01)
157 „The Queen's Speech” Anders EngströmJamie Chan  (2021-10-08)
168 „Rock-a-Bye” Anders EngströmJonathan Tropper  (2021-10-15)

Sezonul 3 (2022)[modificare | modificare sursă]

Nr. în
serial
Nr. în
sezon
TitluRegizat deScris deData lansării
171 „Heavy Hangs the Head” Anders EngströmJonathan Tropper & Jennifer Yale  (2022-08-26)
182 „Watch Out for Wolves” Anders EngströmKate Erickson and Jennifer Yale  (2022-09-02)
193 „This Land Is Your Land” Anders EngströmAdam Stein and Jonathan Tropper  (2022-09-09)
204 „The Storm” Anders EngströmDagny Looper and Nelson Greaves  (2022-09-16)
215 „The House of Enlightenment” Anders EngströmAdam Benic and Jennifer Yale  (2022-09-23)
226 „The Lowlands” Anders EngströmKarl Taro Greenfeld and Nelson Greaves  (2022-09-30)
237 „God Thunder” Anders EngströmJennifer Yale and Jonathan Tropper  (2022-10-07)
248 „I See You” Anders EngströmJonathan Tropper  (2022-10-14)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fuge, Jonathan (). „See Season 3 Wraps Filming, Will Feature Much Less Jason Momoa”. MovieWeb⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ White, Peter (). 'See': Jason Momoa's Apple Drama Series To End With Season 3”. Deadline Hollywood. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „SEE (2019) TV Show Trailer: 600 Years in the Future, Blind Jason Momoa Protects His Kids from Evil [Apple TV+]”. FilmBook. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ a b White, Brett. "Does ‘See’ Make Any Sense? 17 Questions About Jason Momoa’s Wild Apple TV+ Show," Arhivat în , la Wayback Machine. Decider (Nov. 4, 2019).
  5. ^ a b c O'Keeffe, Jack. "Yes, The Alkenny On 'See' Are Really Headed To Pittsburgh, Of All Places," Arhivat în , la Wayback Machine. Bustle (November 8, 2019).
  6. ^ Craig, Jo. "Where was See Season 3 Filmed? Apple TV+ Filming Locations Explored," Arhivat în , la Wayback Machine. Forever Geek (Aug. 2022).
  7. ^ Maghra, the new Payan Queen, gives a speech on the Nittany Lion⁠(d) statue. "The Queen's Speech," See season 2, episode 7 (2021).

Legături externe[modificare | modificare sursă]