Scrierea aztecă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Scrierea aztecă
TipIdeografic
Limbi scriseNahuatl Mexic
Perioadă de utilizareCele mai multe manuscrise scrise cu sistemul ăsta de scriere sunt din secolul al XVI -lea
UnicodeU+15C00 to U+15FFF (tentativ)[1]
Notă: Această pagină poate conține simboluri Unicode. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor potrivite.

Scrierea aztecă sau scrierea nahuatl este un sistem de scriere pre-columbian pictografic și ideografic cu un număr semnificativ de logograme și grafeme silabice. Această scriere a fost folosită în zona centrală a Mexicului de către populațiile nahua. Majoritatea artefactelor încrustate cu scrierile folosite de azteci au fost arse de împărați azteci sau de conchistadorii spanioli veniți în Mesoamerica. Codicele aztece care au mai rămas și astăzi, ca: Codexul Mendoza, Codexul Borbonicus, sau Codexul Osuna au fost scrise pe piei de animale și fibre vegetale.

Origini[modificare | modificare sursă]

Sistemul de scriere derivă din sistemele de scriere folosite în zona centrală a Mexicului, la fel ca scrierea zapotecă. Se crede că și scrierea mixtecă descede din scrierea zapotecă. Prima inscripție din statul mexican Oaxaca se crede că ar fi codificată cu scrierea zapotecă, perțial pentru că sufixele îi sunt caracteristice limbii zapotece.

Structură și utilizare[modificare | modificare sursă]

Caracterele scrierii aztece sunt ideograme și pictograme, fiind formă de protoscriere. Scrierea conține de asemenea caractere silabice și logografice. Nu există un alfabet, dar jocurile de cuvinte contribuie la înregistrarea sunetelor limbii aztece.

Numere[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Scrierea aztecă