Scandalul din fotbalul italian din 2006

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Scandalul din fotbalul italian din 2006 (cunoscut în Italia sub denumirea de Calciopoli[1]) a implicat cluburile profesioniste de fotbal de top din Serie A și Serie B, în acesta fiind implicată Juventus, câștigătoarea campionatului în sezonul anterior, și alte echipe importante precum AC Milan, Fiorentina, Lazio și Reggina. Scandalul a fost dezvăluit în urma anchetei susținute de poliția italiană în mai 2006, prin care au fost interceptate mai multe convorbiri telefonice susținute între rețele de antrenori și arbitri. Echipele au fost acuzate de trucarea meciurilor prin alegerea unor arbitri favorabili.

În urma acestui scandal Juventus a fost retrogradată în Serie B a primit o depunctare de 9 puncte, iar titlurile din 2005 și 2006 i-au fost retrase.[2] Fiorentina a fost depunctată cu 15 puncte și privată de participarea în Liga Campionilor în sezonul următor, Reginna a fost depunctată cu 11 puncte și amendată cu 100.000€,[3] AC Milan a fost depunctată cu 8 puncte și Lazio cu 3 puncte și privată de participarea în Cupa UEFA în sezonul următor.

Sentințe[modificare | modificare sursă]

Următorii oficiali din fotbal au primit pedepse:[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Simon Kuper (). „Azzurri's quest consoles nation rocked by scandals”. Financial Times. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ "Relegation call for Italian four", BBC, 4 iulie 2006.
  3. ^ "Reggina to stay in Serie A", The World Game, 18 august 2006.
  4. ^ „Calciopoli: The sentences in full”. channel4.com. . Accesat în .  [nefuncțională]
  5. ^ Pedeapsă redusă pentru Antonio Giraudo în cazul Calciopoli
  6. ^ „Reggina suffer 15-point deduction”. BBC News. . Accesat în .