Save Your Kisses for Me

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
„Save Your Kisses for Me”
Disc single de Brotherhood of Man
de pe albumul Love and Kisses
Față B"Let's Love Together"
Lansat5 March 1976
GenPop, MOR, schlager
Lungime3:06
Casă de discuriPye
CompozitorTony Hiller
Lee Sheriden
Martin Lee
ProducătorTony Hiller
Cronologie — Brotherhood of Man
"Kiss Me, Kiss Your Baby"
(1975)
"Save Your Kisses for Me"
(1976)
"My Sweet Rosalie"
(1976)
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord "Save Your Kisses for Me"
Cântec la Eurovision 1976
ȚarăRegatul Unit
Interpretat deMartin Lee
Nicky Stevens
Sandra Stevens
Lee Sheriden
LimbăEngleză
Compozitor(i)Tony Hiller,
Lee Sheriden,
Martin Lee
DirijorAlyn Ainsworth
Prestația la concurs
Loc în finalălocul 1
Puncte în finală164
Cronologie
◄ Let Me Be the One (1975)   
Rock Bottom (1977) ►

Modifică text Consultați documentația formatului

"Save Your Kisses for Me" a fost cântecul câștigător al Concursului Muzical Eurovision 1976, cântecul fiind interpretat de către Brotherhood of Man, reprezentanții Regatului Unit, la Haga, Olanda. Versurile și muzica aparțin lui Tony Hiller, Lee Sheriden și Martin Lee, ultimii doi fiind membri ai trupei. Cântecul a devenit un succes în toată lumea, ajungând pe locul 1 în multe țări, inclusiv Regatul Unit, unde a devenit cel mai bine vândut cântec al anului. "Save Your Kisses for Me" rămâne unul dintre cele mai bine vândute cântece câștigătoare de la Eurovision și cea mai mare astfel de vânzare în Regatul Unit.[1][2]

Background and production[modificare | modificare sursă]

"Save Your Kisses for Me" a fost la început scris de către Lee Sheriden în august 1974. Când melodia a fost adusă la următoarea sesiune de compunere, alții au crezut că titlul era nepotrivit și a fost schimbat cu "Oceans of Love". Lui Sheriden nu i-au plăcut schimbările iar cântecul a fost abandonat. Un an mai târziu când au trebuit să vină cu cântece noi pentru următorul album, aceștia au aflat că le mai trebuie încă un cântec iar Sheriden a adus vorba de "Save Your Kisses for Me".[3] De data aceasta cantecul a fost acceptat, precum el și-a amintit mai târziu:

"Am avut un an să mă gândesc, știam exact ce voiam să fac cu aranjamentul, glăsuirea de la început și marea chitară acustică cu 12 corzi și corzile, apoi a venit ziua înregistrării cântecului...Era miezul nopții și am cântat și a mers bine. Puteam vedea cum toți de dincolo de panoul cu geam erau încântați și am crezut: grozav, tuturor chiar le place cântecul, și în timp ce terminam, îi așteptam să apese butonul ca să-mi vorbească și să-mi spună 'grozav, avem un hit' sau orice, și persoana care l-a apăsat a spus: 'Lee, credem că Martin ar trebui să cânte această piesă'. Dar nu m-a deranjat pentru că Martin a venit și a cântat-o la perfecțiune."[3]

Mai târziu, managerul Tony Hiller era doritor ca grupul să încerce să cânte la Eurovision, acum că rundele de calificare s-au schimbat în Regatul Unit. Până acum, un cântăreț era desemnat să cânte, dar pentru ediția din 1976 a fost permis pentru diferiți cântăreți să participe cu cântecele lor. Brotherhood of Man a participat cu "Save Your Kisses for Me" și a trecut printre cei 12 finaliști. A câștigat A song for Europe pe 25 februarie 1976, învingând trupa de pe locul 2, Co-Co cu doar două puncte.[4] Cantecul a fost lansat ca single și a ajuns numărul unu în clasamentele single-lor din Regatul Unit, două săptămâni înainte de finala de la Eurovision care a avut loc pe 3 aprilie.

Victoria de la Eurovision[modificare | modificare sursă]

La concurs trupa a fost constituita din doi bărbați care purtau costume albe și negre și doua femei care purtau salopete albe și roșii cu berete cu care se potrivesc, stând nemișcați și cântând cu o mică coregrafie din mână și picior.

Zornăiala riguroasă descria emoțiile aflate în conflict ale unui tânăr părăsind o persoană dragă de dimineață ca să meargă la muncă. Ultimul vers aduce o cotitură în poveste: că părăsea pe cineva de trei ani, sfârșind cu "Won't you save them for me...even though you're only three?".

A primit punctajul maxim de 12 puncte de la 7 țări, având în total 164 de puncte iar pe locul doi s-a clasat Franța, cu 147 de puncte. Conform cărții lui John Kennedy O'Conner's The Eurovision Song Contest - The Official History, cântecul este cel mai vândut single dintre cântecele câștigătoare de la Eurovision. De asemenea, încă menține recordul pentru cel mai mare scor relativ sub sistemul de votare introdus în 1975 (care a fost folosit în fiecare an la Eurovision de atunci), cu 9.65 de puncte în medie de la juriu.[5] După ce a câștigat concursul, cântecul a ajuns nr. 1 în mai multe țări din Europa și a vândut peste 6 milioane de copii.[5] În Regatul Unit, cântecul s-a aflat pe locul 1 pentru șase săptămâni și a primit disc de platină de către Industria Fonografică Britanică în mai 1975, devenind cel mai vândut single al anului.[6][7] In Statele Unite, cântecul a fost un hit mediu (No. 27 on the Billboard Hot 100), dar a ajuns pe locul 1 in clasamentele Adult Contemporary (chart)Easy Listening; va fi singurul hit (în formațiunea sa de după 1973) pe care o vor avea in Statele Unite.

În vremea în care cântecul era pe locul 1, grupul și-a lansat cel mai nou album; Love and Kisses, care conținea "Save Your Kisses for Me".

"Save Your Kisses for Me" încă este unul dintre cele mai bine vândute single-uri în Regatul Unit din toate timpurile, cu vânzări de peste un milion de copii.[2][8]

Track listing[modificare | modificare sursă]

 1. "Save Your Kisses for Me" (Tony Hiller / Lee Sheriden / Martin Lee) 3:06
 2. "Let's Love Together" (Hiller / Sheriden / Lee / Sandra Stevens) 2:57

Performanța în clasamente[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Phillpot, Clive; Tarsia, Andrea; Archer, Michael; Brooks, Rosetta (). Live in Your Head: Concept and Experiment in Britain, 1965–75. Whitechapel Art Gallery. 
 2. ^ a b Ami Sedghi (). „UK's million-selling singles: the full list”. Guardian. Accesat în . 
 3. ^ a b Lee Sheriden recalls the song's origins on stage, 23 March 2007, Becon Theatre, Beaconsfield
 4. ^ Songs4europe. „A Song for Europe, 1976”. Accesat în . 
 5. ^ a b O'Connor, John Kennedy. The Eurovision Song Contest - The Official History. Carlton Books, UK. 2007 ISBN: 978-1-84442-994-3
 6. ^ BPI. „Statistics - Certified awards - Brotherhood of Man”. Accesat în . 
 7. ^ a b Everyhit. „Top-selling singles of the 1970s - 1976”. Accesat în . 
 8. ^ UK Charts. „Best selling UK singles”. Accesat în . 
 9. ^ Dutch Brotherhood of Man site. „Charts - Belgian chart position”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ Infodisc. „French chart position”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ Dutch Brotherhood of Man site. „Charts - German chart position”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ Irishcharts.ie. „Irish chart details”. Accesat în . 
 13. ^ Hit Parade Italia. „Italian chart position”. Accesat în . 
 14. ^ Radio 538, Netherlands. „Dutch chart details”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ Charts.org. „New Zealand chart details”. Accesat în . 
 16. ^ Norweigiancharts. „Norway Chart position”. Accesat în . 
 17. ^ Rock.co.za. „South African chart position”. Accesat în . 
 18. ^ „Listas de superventas: 1976”. Listadesuperventas.blogspot.hu. . Accesat în . 
 19. ^ Swedish Charts
 20. ^ Chartstats. „UK Chart details”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 21. ^ Whitburn, Joel (). Top Adult Contemporary: 1961-2001. Record Research. p. 40. 
 22. ^ Infinity charts. „Austrian year-end chart”. Accesat în . 
 23. ^ Infodisc. „French top 1000 singles”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 24. ^ Austriancharts. „German year-end chart”. Accesat în . 
 25. ^ Swiss charts.com. „Swiss year-end chart”. Accesat în .