Santigold

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Santigold
Santogold dancer at Eurockéennes de Belfort 2008.jpg
Santigold performând în Belfort, Franța
Date personale
Nume la naștere Santi White
Născută (40 de ani)[1]
Philadelphia, SUA[2]
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Etnie afro-american
Ocupație cântăreață, compozitoare, producătoare
Activitate
Gen muzical trip-hop
hip-hop
electronica
Ani de activitate 2003—prezent
Case de discuri Marrakesh
Atlantic (Regatul Unit)
Downtown
Interpretare cu M.I.A.
Pharrell Williams
Spank Rock
Stiffed
Website http://www.santigold.com/

Santi White (n. 25 septembrie 1976, Philadelphia, Statele Unite), cunoscută cu pseudonimul artistic Santigold (până în 2009 Santogold), este o cântăreață, producătoare și compozitoare americană. A lansat albumul său de debut, Santogold, în anul 2008, dar cariera ei a început în 2003 cu formația de punk rock Stiffed.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Începuturile carierei[modificare | modificare sursă]

Santi White a frecventat Germantown Friends School în Philadelphia, cel mai mare oraș al statului american Pennsylvania și apoi a început educația superioară la Universitatea Wesleyan unde s-a specializat în muzică și studii de cultura afro-americană. Pseudonimul „Santogold” i-a dat amicul ei[3]. A muncit pentru Epic Records ca reprezentantul A&R, dar a resemnat din muncă cu scopul de a scrie și a produce How I Do, albumul de debut al cântăreței Res[4].

Santogold a fost vocalistă a formației de punk rock Stiffed din Philadelphia[5]. Cu această formație a lansat două albume de studio: Sex Sells în 2003 și Burned Again în 2005. Casa de discuri Lizard King Records i-a oferit contractul solo în timpul când White încă a făcut parte din Stiffed. Primele single-uri ale ei, „Creator” și „L.E.S. Artistes” au apărut în Internet în 2007[6].

2007–prezent: Santogold[modificare | modificare sursă]

Santi White si-a inregistrat albumul de debut în 2007, lucrand împreună cu un membru al formației Stiffed, John Hill drept coproducător. Albumul trebuia să fie lansat în ianuarie 2008, dar s-a amânat pana in aprilie[7]. Prezinta aparitii sau contribuții productive ale lui Chuck Treece, Cliffored „Moonie” Pusey din formația Steel Pulse, Diplo, Freq Nasty din Spank Rock, Radioclit, Sinden, Switch, Trouble Andrew și XXXchange[8]. Primele single-uri, „Creator” și „L.E.S. Artistes” au fost bine primite de către public. Cântecele sunt adesea folosite în publicitate și jocuri video: „Creator” și „Lights Out” au apărut în clipurile publicitare Bud Light Lime în Statele Unite și ale lui produselor VO5 în Regatul Unit. „You'll Find a Way” apare în jocul video FIFA 08 de EA Sports, iar „L.E.S. Artistes” se poate asculta într-o altă producție a aceleiași companii, NHL 08. Cântecul acesta este și folosit si în productiile publicitare ale lui Ford Flex. „Say Aha” a apărut în videoclipul Zune-Arts.

Santogold a făcut turnee împreună cu Architecture in Helsinki, Björk și M.I.A.[8] Membrii formației Coldplay au anunțat că Santi White va performa actul de deschidere la majoritatea concertelor lor în Statele Unite în cursul turneului Viva la Vida[9]. Artista a organizat primul său propriu turneu în septembrie 2008. Turneul Goldrush s-a început în Londra la 3 septembrie și s-a terminat în Los Angeles la 15 octombrie[10]. După aceea, a suportat Jay-Z, Kanye West, The Streets și Beastie Boys.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume[modificare | modificare sursă]

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Internet Movie Database 
  2. ^ "Santigold", Gemeinsame Normdatei, accesat la 12 decembrie 2014 
  3. ^ The FADER: Fort Knocks” (în engleză). http://www.thefader.com/articles/2007/01/30/fort-knocks. Accesat la 29 octombrie 2008. 
  4. ^ Rolling Stone: Artist to Watch: Santogold” (în engleză). http://www.rollingstone.com/news/story/17316664/artist_to_watch_santogold. Accesat la 29 octombrie 2008. 
  5. ^ MySpace.com: Stiffed” (în engleză). http://www.myspace.com/stiffed. Accesat la 29 octombrie 2008. 
  6. ^ New York Times: Hip-Hop’s Newest Faces: Indie, Fierce and Female” (în engleză). http://www.nytimes.com/2008/01/27/arts/music/27shep.html. Accesat la 29 octombrie 2008. 
  7. ^ MTV.Com: Santogold unleashes her genre-bending style” (în engleză). http://www.mtv.com/videos/news/202975/santogold-unleashes-her-genre-bending-style.jhtml. Accesat la 29 octombrie 2008. 
  8. ^ a b Drowned in Sound: Santo Claws: talking S1W, M.I.A. and Mark Ronson with Santogold” (în engleză). http://drownedinsound.com/articles/3092172. Accesat la 29 octombrie 2008. 
  9. ^ Billboard: Coldplay headed to No 1 on Billboard 200, Hot 100” (în engleză). http://www.billboard.com/bbcom/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003817876. Accesat la 29 octombrie 2008. 
  10. ^ PitchForkMedia.Com: Santogold announces North American tour” (în engleză). http://www.pitchforkmedia.com/article/news/145145-santogold-announces-north-american-tour. Accesat la 29 octombrie 2008. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Santigold