Sari la conținut

Sancho al II-lea al Leonului și Castiliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sancho al II-lea al Leonului și Castiliei
Date personale
Născut1036/1038
Zamora
Decedat22 ianuarie 1072 (33–36 de ani)
Zamora
ÎnmormântatSan Salvador de Oña
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
PărințiFerdinand I al Leonului și Castiliei
Sancha de Leon
Frați și suroriUrraca de Zamora[*][[Urraca de Zamora (Leonese infanta)|​]]
Elvira de Toro[*][[Elvira de Toro (Lady of Toro)|​]]
Alfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei
Garcia al II-lea al Galiciei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAlberta
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*]
războinic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRey de Castilla[*][[Rey de Castilla (noble title of the reigning monarch of the kingdom of Castile and transmitted to the monarch of Spain)|​]] ()
Rey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de Galicia[*][[Rey de Galicia (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Galicia, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Jimenez
Regele Castiliei
Domnie1065–1072
PredecesorFerdinand I al Leonului și Castiliei
SuccesorAlfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei
Rege al Leonului
Domnie1072
PredecesorAlfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei
SuccesorAlfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei
Rege al Galiciei
Domnie1071–1072
PredecesorGarcia al II-lea al Galiciei
SuccesorAlfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei

Sancho al II-lea (1036/1038 - 7 octombrie 1072), numit și ‘’cel Puternic’’, a fost regele Castiliei (1065 - 1072), Galiciei (1071 - 1072) și a Leonului (1072).

Născut în Zamora, Sancho a fost fiul cel mare al lui Ferdinand I al Leonului și Castiliei și a Sanchei de Leon, moștenitorul coroanei leoneze. El a fost căsătorit cu Alberta, o femeie străină de origine necunoscută. El a primit Castilia în timp ce fratele lui, Alfonso a primit moștenirea mamei sale, Leonul, și Garcia primind Galicia. În 1068, Sancho i-a învins pe verișorii săi, Sancho al IV-lea al Navarei și Sancho de Aragon, în Războiul celor Trei Sanchos. El a recucerit Bureba, Alta Rioja și Álava, pe care tatăl său le dăduse tatălui lui Sancho de Navara, în schimbul unui ajutor împotriva lui Bermudo al III-lea de Leon. În acel an, el l-a învins pe Alfonso, fratele său, la Llantada, însă curând, cei doi s-au aliat împotriva lui Garcia pentru a cuceri Galicia. Cei doi au reușit și au împărțit teritoriul, însă Sancho s-a întors împotriva lui Alfonso. Cu ajutorul lui Alférez lui El Cid, el l-a învins pe Alfonso la Golpejera (1072), apoi l-a forțat să plece în exil în Toledo și a preluat Leonul, fiind încoronat la Leon pe 12 ianuarie 1072.

Unele rezistențe leoneze încă persistatau și sora lui, Urraca, a deținut orașul împotriva domniei sale. El a înconjurat cetatea și a început un asediu, atunci când nobilul Vellido Dolfos, l-a asasinat pe Sancho pe 6 octombrie 1072. Vellido a câștigat intrarea în tabăra lui Sancho pretinzând că este un dezertor și a câștigat o conferiță privată cu Sancho pentru a-i spune slăbiciunea orașului Zamora. El a folosit sabia lui Sancho pe care i-a înfipt-o în spate. Sancho a fost succedat de fratele său Alfonso. El a fost îngropat în San Salvador de Oña.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Reilly, Bernard F. 1988. The Kingdom of León-Castilla under King Alfonso VI, 1065–1109. Princeton: Princeton University Press.