Rugășești, Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Rugășești
—  Sat  —
Rugășești
Rugășești
Rugășești se află în România
Rugășești
Rugășești (România)
Localizarea satului în România
Coordonate: 47°13′53″N 23°52′23″E47°13′53″N 23°52′23″E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Cluj county CoA.png Cluj
Comună Cășeiu

SIRUTA56746

Populație (2011)
 - Total1.057 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal407163
Prefix telefonic+40 x64 [1]

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Rugășești este un sat în comuna Cășeiu din județul Cluj, Transilvania, România. Se află la 12 km de municipiul Dej.

Relief[modificare | modificare sursă]

Relieful aparține Podișului Someșan din Depresiunea Colinară a Transilvaniei, cuprinzând dealuri cu altitudini de 300-600m, printre acestea fiind: Cornul Fundăturii-571m, D.Măgura, D.Jiuța, D.Laz, D.Coasta Mare. De-a lungul râului Sălătruc se află o luncă asimetrică, cu lățime de până la 0,7km și cu lățimea mai mare în aval de confluența cu Valea Gugii. Rocile care apar pe teritoriul satului fac parte din categoria rocilor sedimentare: argile, marne, gresii, conglomerate, nisipuri, pietrișuri. Legat de formațiunile argiloase și marnoase apar alunecări de teren de tip lenticular pe Coasta Mare și D.Gropi, care au fost stabilizate prin lucrări tehnice și culturi de pomi fructiferi.

Clima[modificare | modificare sursă]

Clima satului Rugășești este temperat-continentală, cu temperaturi medii anuale de 8˚-10˚C și precipitații medii anuale de 700-800 mm/an.

Hidrografia[modificare | modificare sursă]

Cel mai important râu care străbate satul este Sălătruc, afluent pe dreapta al râului Someș. Acesta are o alimentare nivo-pluvială și are un regim hidrologic cu ape mari de primăvară și ape mici de vară. Ca afluenti primește pe teritoriul satului Valea Gugii cu caracter permanent și câteva râuri mici cu caracter semipermanent: Valea lui Șerb, Vâlceaua, Valea Pietrișului, Valea Horobanului, valea Cornilor.

Pe teritoriul satului se află o serie de izvoare și pânze freatice superficiale care oferă condiții favorabile pentru alimentarea cu apă a locuitorilor. Grupuri de cetățeni s-au asociat ți au captat ape din fântânile Valea lui Șerb și Fântâna lui Ionuț, dirijând-o prin cădere liberă spre propriile gospodării.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Emil Bujor, Liviu Bujor (). Rugășești, vatră veche de sat someșan. Bistrița: Editura George Coșbuc. ISBN 973-86554-3-9.  [2]
  • Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora (). Atlasul localităților județului Cluj. Cluj-Napoca: Editura Suncart. ISBN ISBN 973-86430-0-7 Verificați valoarea |isbn=: invalid character (ajutor). 
  • Dan Ghinea (). Enciclopedia geografică a României. București: Editura Enciclopedică. ISBN 978-973-45-0396-4. 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ Lucrarea "Rugășești, vatră veche de sat someșan" este o abordare clasică de monografie locală cu suport științific. Autorii au evidențiat tot ce a fost semnificativ din istoria satului, o înșiruire de fapte și date apărute în documentele vremii despre viața de aici, cadrul natural în care se desfășoară trăsăturile generale ale unor perioade, intercalate cu date istorice concrete, redând o continuitate de viată în cei 680 de ani de existență documentară (1325-2005). Toate acestea ca un omagiu adus celor care au contribuit la dăinuirea acestei binecuvântate așezări românești. Cartea este disponibilă în bibliotecile din județul Cluj.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]