Rudel Obreja

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Rudel Obreja
Date personale
Născut (56 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieboxer[*] Modificați la Wikidata

Rudel Obreja (n. 6 august 1965, Galați) este un fost boxer român, în prezent om de afaceri. A ocupat funcția de Președinte al Federației Române de Box până în noiembrie 2012, demisionând în urma insistențelor forului internațional AIBA.

Carierǎ[modificare | modificare sursă]

Deși nǎscut la Galați, Rudel Obreja și-a început cariera sportivă la București în anul 1977 în cadrul clubului sportiv Dinamo. Prima competiție la care a participat și pe care a și câstigat-o a fost Cupa 16 februarie 1980. Seria învingerilor continuă cu obținerea a 7 titluri de Campion Național al României, titlul de Vicecampion European la Atena în 1989 și a medaliei de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova din 1989. Participă în 1984 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde are parte de cel mai memorabil meci din cariera sa, întâlnindu-l în optimile de finalǎ pe Marc Breland (SUA), acesta din urmǎ rezultând învingǎtor la puncte. Rudel Obreja acumuleazǎ în toți acești ani un numǎr de 230 de meciuri boxate din care 215 câștigate, reușind primul K.O. din istoria boxului amator cu cascǎ în anul 1984, chiar la Jocurile Olimpice.

Odatǎ ce și-a încheiat cariera de sportiv, Rudel Obreja a rǎmas în lumea boxului, devenind membru al Biroului Federal începând cu anul 1990. Este ales Vicepreședinte al Federației Române de Box în anul 1999, iar în 2004 ocupǎ cea mai înaltǎ funcție în cadrul aceleiași instituții. În anul 2001 devine membru în Comitetul Executiv al Federației Europene de Box Amator, iar apoi Vicepreședinte al aceleiași Federații în anul 2005. În anul 2007 este ales Vicepreședinte al Asociației Internaționale a Boxului Amator și șeful delegației tehnice pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.

Ca președinte al Federației Române de Box, a intrat în conflict cu AIBA, care a decis în septembrie 2011 dezafilierea forului român, pentru nerespectarea termenilor suspendării sale de 11 ani, pentru că a permis sportivilor să boxeze fără căști de protecție în finalele Cupei României și pentru că ar fi încercat să ascundă acest lucru prin falsificarea unor documente.[1] El a contestat însǎ dezafilierea și supendarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, obținând anularea deciziei în primele luni ale anului următor.[2]

Viațǎ personală[modificare | modificare sursă]

Rudel Obreja are trei copii, o fată din prima căsătorie și doi băieți din actuala relație.

Condamnare penală[modificare | modificare sursă]

La data de 21 aprilie 2015, DNA l-a trimis în judecată pe Rudel Obreja sub acuzația de spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la luare de mită. Acesta este suspectat că, alături de alți inculpați, cu ocazia organizării unei gale de box ar fi beneficiat de fonduri provenite dintr-o sponsorizare ilegală. [3]

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Rudel Obreja la 5 ani de închisoare cu executare la data de 28 martie 2017. Decizia nu este definitivă.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ A.I. (). „Federatia Romana de Box, suspendata provizoriu din toate competitiile”. Hotnews.ro. Accesat în . 
  2. ^ „Obreja le-a mai dat o dată peste nas celor de la AIBA. Șeful boxului românesc are 2-0”. Gazeta sporturilor, citând Mediafax. . Accesat în . 
  3. ^ Direcția Națională Anticorupție. „trimiterea în judecată a lui Rudel Obreja”. Accesat în . 
  4. ^ Eusebi, Manolache (). „Dosar "Gala Bute": Rudel Obreja - 5 ani de închisoare cu executare”. Agerpres. Accesat în . 
Boxingicon Romania.png  Acest articol legat de un pugilist român este un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.