Romii din Ungaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Romii din Ungaria
Magyarországi cigányok
Populație totală

În 2011: 315.583 (3.16%)
Estimare: 450.000-1.000.000

Regiuni cu populație semnificativă
Ungaria de Nord:
Transdanubia de Sud:
Nordul Marii Câmpii:
Limbi vorbite
maghiară (92% în 2011), romani.
Religii
Romano-Catolici, Calvini-Reformați.
Grupuri înrudite sau legate cultural
Romii din România, Romii din Slovacia.
Note
Vezi și: Țigani, Limba romani, Ungaria.

Romii din Ungaria sunt cel mai numeros grup etnic minoritar din Ungaria, cu o pondere de 3,16% din totalul populației stabile, conform recensământului din 2011. În cifre absolute, la recensământul din anul 2011 au fost înregistrate în Ungaria 315.583 de persoane de etnie romă.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pătrunderea romilor în Europa

Țiganii au ajuns în Regatul Ungariei în secolele al XIV-lea–al XV-lea, refugiindu-se în urma cucerii Peninsulei Balcanice de către otomani. Prima prezență a romilor în Ungaria medievală a fost înregistrată într-o scrisoare a lui Mircea cel Bătrân în autonomia Țării Făgărașului; Viștea de Jos, Viștea de Sus și Arpașu de Jos fiind localități colonizate de romi. De asemenea, și în Brașov se dezvoltase deja o comunitate de romi. După cucerirea Ungariei centrale de către turci, mulți romi au emigrat în alte zone ale Europei.

În secolul al XVIII-lea împărăteasa Maria Terezia (care era și regină a Ungariei) a interzis folosirea denumiri maghiare de „Cigány” și a celei germane de „Zigeuner” (ambele traductibile prin „țigan”), înlocuindu-le cu termenul maghiar „Új magyar” („nou maghiar”). De asemenea ea a interzis căsătoriile aranjate între copii, specifice comunității rome, copiii fiind luați și crescuți în familii burgheze și țărănești. Iosif al II-lea a interzis ulterior folosirea limbii romani, romii renunțând la ea în favoarea limbii maghiare, și astfel a început un proces rapid de asimilare. În al Doilea Război Mondial, circa 28.000 de romi au fost uciși în Ungaria.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Ponderea romilor în comitatele Ungariei

Cu toate că populația Ungariei se confruntă cu o îmbătrânire demografică și cu un spor natural de −2,1%, minoritatea romă este în continuă creștere, fiind caracterizată de o populație foarte tânără. Județele cu cel mai mare număr de romi sunt: Borsod-Abaúj-Zemplén (45.525) și Szabolcs-Szatmár-Bereg (25.612).[1] În 2001, 205.720 de cetățeni maghiari, iar în 2011, 315.583 (inclusiv cetățenii maghiari din afara granițelor Ungariei) s-au declarat de etnie romă. Organizațiile romilor au estimat că în Ungaria ar trăi de fapt între 450.000 și 1.000.000 de romi.[2][3][4]

Limbă[modificare | modificare sursă]

Dialectele limbii romani

92% din romii din Ungaria folosesc ca limbă maternă maghiara. Restul de 8% vorbesc și dialectul central-sudic al limbii romani.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Népszámlálás 2001 – 4. Nemzetiségi kötődés – Központi Statisztikai Hivatal
  2. ^ Kimmelman, Michael (). „In Hungary, Roma Get Art Show, Not a Hug”. The New York Times. Accesat în . 
  3. ^ Hungary's anti-Roma militia grows|csmonitor.com
  4. ^ „Stratégiai Audit 2005 - DEMOS Magyarország”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]