Rombat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Rombat Bistrița a fost un producător român de baterii. Firma produce cinci mărci de baterii, destinate automobilelor, autocamioanelor și locomotivelor[1]. Rombat SA facea parte din Rombat Group, care pe lângă compania mamă, producătoare de baterii auto, cuprindea si Rombat Automobile Bistrița (dealer zonal Volkswagen, în care Rombat deține 76%)[2].Compania a fost vândută in 2012 catre un concern sud african Metair Compania este lider pe piața românească de baterii auto încă din 1997, având o cotă de piață de peste 55%, fără livrările la Dacia[2]. A fost privatizată în 1996, întregul capital social aparținând angajaților și conducerii.[3]

În (august 2008) numărul total al angajaților era de peste 600, iar compania a dezvoltat o rețea de service, care cuprinde circa 100 de reprezentanțe în toată țara[2]. Are o capacitate de producție de peste 2.300.000 baterii pe an[4]. Portofoliul de produse include până la 10 tipuri de baterii: Tornada, Pilot, Cyclon, Calciu, Magma, Terra, Premier și Terra Professional, Tundra[4].

Număr de angajați:

Cifra de afaceri

 • 2010: 280 milioane de lei (67 milioane euro)[8]
 • 2009: 215 milioane lei (70,5 milioane dolari)[4][5]
 • 2006: 30,9 milioane de euro[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

2012: Rombat este cumparata de Metair (http://www.metair.co.za/rombat.asp)

2009: Rombat pregătește proiectul "energie verde" investind în micro-hidrocentrale.

2008: Nominalizare Rombat ca furnizor calificat pentru PSA Peugeot Slovacia.

2008: Se deschide primul Centru Rombat din țară. La scurt timp se inaugurează alte 4 astfel de centre. În prezent, compania Rombat poate oferi clienților din orașele Iași, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Deva și Brașov un răspuns rapid la cererile de baterii din zonele respective.

2008: Rombat împreună cu Robert Turcescu și Rodica Culcer inițiază campania de CSR "Atinge Polul Pozitiv în Comunicare", o campanie care oferă presei locale un ajutor în pregătirea profesională. Campania căștigă premiul de cea mai responsabilă campanie a anului 2008, în cadrul galei PR Award.

2008: Se deschide Capacitatea II Rombat care primește validarea din partea companiei Renault și care determină creșterea cu 50 % a capacității de producție a companiei.

2007: Nominalizare Rombat ca furnizor regional în panelul Renault.

2007: Compania Rombat inițiază campania "Cu bateriile încărcate pentru parcuri mai curate" în orașele Bistrița, Arad, Craiova și Constanța, o campanie de responsabilitate a tinerilor în ceea ce privește importanța unui mediu mai curat.

2007: Rombat lanseaza bateriile Premier și Terra Professional.

2006: Rombat participă la Paris la întâlnirea cu furnizorii din toata lumea ai Grupului Renault Nissan. Compania își confirmă încă o dată poziția în cadrul Grupului Renault Nissan.

2006: Potrivit revistei e_Finance, care se referă la un studiu realizat de Centrul Roman de Modelare Economica - CERME, Rombat se numără printre cele 81 de companii românești performare care prezintă cel mai scăzut grad de risc (A+), pe o perioadă de trei ani consecutivi, dintre cele circa 900 de companii foarte mari din Romania (cu peste 500 de salariați).

2006: Ia ființă SC Rombat Automobile SRL al carei obiect de activitate este comercializarea de autovehicule marca Volkswagen.

2005: Rombat implinește 25 de ani de activitate.

2005: Rombat obține pentru punctul său de lucru Rebat Copșa Mică, autorizația integrată de mediu, de la Agenția Regionala de Protecție a Mediului Sibiu. Rombat este printre primele firme din România care a obținut această autorizație. Prombat Copșa Mică este o fabrică de recuperat plumb din baterii auto uzate, cu 71% acțiuni deținute de Rombat.[7]

2004: Compania Rombat livrează primele baterii în Rusia.

2003: Autoritatea Feroviară Română - AFER a acordat companiei Rombat SA, Autorizația de Furnizor Feroviar pentru produsele fabricate de aceasta.

2003: Automobile Dacia Pitești lansează noul model Dacia Solenza, autoturismele fiind echipate cu baterii Rombat.

2002: În perioada 1-5 iulie ROMBAT a fost auditată de firma DQS Germania pentru recertificarea sistemului de management al calității conform cerințelor ISO 9001 și pentru certificare conform cerințelor ISO/TS 16949, audit care a avut ca finalitate obținerea certificării.

2002: Echipa de auditori Dacia-Renault, evaluatori ai furnizorilor, a făcut o evaluare după referențialul EAQF (evaluare aptitudine calitate furnizor). SC Rombat a fost certificat ca furnizor de tip A cu 90 de puncte din 100 posibile.

2001: Rombat pune în funcțiune o linie continuă pentru confecționarea plăcilor expandate.

2000: Rombat obține certificatul de Management de Mediu efectuat de firma DQS Germania.

1999: Compania Rombat împreună cu Gabriela Szabo inițiază campania "Rezistența campionilor".

1998: Se realizează modernizarea atelierului de formare și a liniei de finalizare.

1997: Rombat modernizează și mărește atelierul de ansamblare.

1996: Rombat devine societate pe acțiuni, total privatizată.

1996: Rombat devine unic furnizor pentru Dacia Pitești, producător de automobile.

1995: Compania bistrițeană, producătoare de baterii auto, modernizează atelierul de montaj baterii.

1993: Rombat modernizează capacitatea de păstare.

1991: SC Rombat - Bistrița societate pe acțiuni, proprietate de stat.

1990: Întreprinderea de Acumulatoare Bistrița, întreprindere proprietate de stat.

1980: Acumulatorul Bistrița, secție în cadrul CICM, o companie de stat.

Grupul Rombat[modificare | modificare sursă]

Rebat Copșa Mică - punct de lucru SC Rombat SA

Obiectul principal de activitate al Rebat este recuperarea plumbului din acumulatorii uzați. Este situat în zona industrială a orașului Copșa Mică fiind prima pată de culoare pe o suprafață acoperită de negru de fum. Se întinde pe o suprafață de 1,9 ha din care circa 0.5 ha reprezintă hala de producție și anexele. Primele teste tehnologice au început în toamna anului 2005. De la început și până în prezent au crescut constant nivelul producției și randamentele de extracție a plumbului și au scăzut consumurile specifice. S-au făcut modernizări ale fluxului de fabricație și s-a format o nouă echipă managerială. Acestea au condus la obținerea de performanțe industriale mai bune. Calitatea plumbului obținut este similară cu cea oferită de marii producători europeni. SC Rombat are pregatit un proiect de modernizare și mărire a capacității până la 20.000 t/an.

Colectare + Valorificare baterii uzate cu Rombat = Resurse pentru România

Contribuiți la reducerea consumului de resurse naturale returnând bateria uzată prin rețeaua de colectare-valorificare Rombat conform HG 1132/2008 privind regimul bateriilor și acumulatorilor și al deșeurilor de baterii și acumulatori. SC Rombat SA, producător de baterii acide cu plumb colectează bateriile uzate în scopul valorificării lor la punctul de lucru Rebat Copșa Mică. Rombat distribuie baterii în cele peste 3.000 de magazine din toată țara. Respectați HG 1132/2008 predând bateria uzată la achiziția bateriei noi, la magazin sau unitatea service. Prin această activitate de colectare-valorificare: - contribuim la protecția mediului înconjurator; bateriile uzate aruncate polueaza solul, apa și aerul - respectam legislația naționala și cea europeană - diminuăm exploatarea resurselor naturale - contribuim la menținerea unui preț de vânzare mai mic pentru bateria Rombat

Rombat Automobile - distribuitor autorizat marca Volkswagen în Bistrița

Obiectul principal de activitate al firmei noastre este comercializarea autoturismelor, autovehiculelelor comerciale marca Volkswagen și service auto profesionist cu piese de schimb și accesorii originale pentru întreaga gamă Volkswagen.   Totul a început în anul 2005 cu pasiunea pentru autoturismele germane și încrederea maximă în tehnologia și precizia acestei mărci. La finalul anului 2006, am finalizat proiectul unui complex amplu și foarte elegant, dezvoltat la cele mai înalte standarde, după cel mai recent model arhitectural, a cărei investiție se ridică la suma de 2 milioane de Euro pe o suprafață de 10.000 mp, din care suprafața acoperită este de 2800 mp. În acest univers impresionant, am cultivat atitudine deschisă, am stabilit relații interumane autentice și profesionalism care stau la baza calității, eficienței, promptitudinii orientate spre dumneavoastră, clienții noștri. Azi, ne axăm pe toate aceste atribute. Ne identificăm cu standardele universale ale tradiției germane Volkswagen. Oferim servicii la standarde europene și avem mereu pregătite oferte atractive pentru toți clienții noștri.

Centrul Comercial Rombat

În anul 2000 Grupul Rombat a luat decizia de a investi și în direcția industriei de construcții. Astfel, în acest an se deschide primul punct de vânzare situat în Bistrița, pe strada Libertății nr. 39 A. 6 ani mai târziu, Grupul Rombat, mai face un pas în această direcție și deschide al doilea punct de vânzare tot în orașul bistrițean, situat pe strada Drumul Cetății nr.11. Obiectivul principal este vânzarea unei game variate de materiale dar predominante de construcții și amenajări interioare. Gama de produse se adresează atât firmelor de construcții dar și persoanelor fizice. Misiunea Centrului Comercial Rombat este să ofere produse de calitate, servicii prompte dar și satisfacția clienților prin consultanță oferită în alegerea produselor potrivite și la folosirea corectă a acestora. Nu în ultimul rând menționăm că asigurăm facilități de plată și transportul materialelor la client. Putem spune că am participat la reconstrucția orașului Bistrița și cum orașul este în continuă dezvoltare și noi vom fi aproape de cei care construiesc.

Centrele Rombat[modificare | modificare sursă]

Centrele Rombat au o suprafata totala intre 1500 - 5100 mp (suprafata construita intre aprox. 400 - 700 mp) si cuprind un show-room modern, un depozit cu o capacitate de 8000 de baterii si un service auto, unde clientii pot beneficia de un service rapid pentru instalatia electrica a autovehiculului si service integral pentru baterie. Centrele Rombat reprezinta dorinta companiei de a oferi o gama completa de servicii si de a fi mai aproape de client. Serviciile oferite cuprind atat vanzarea en gros de baterii auto cat si serviciul de schimbare si verificare a bateriei auto, serviciu care de altfel este oferit gratuit.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Rombat, majorare de capital, 28 mai 2008, standard.ro, accesat la 24 ianuarie 2010
 2. ^ a b c Producatorul de baterii auto Rombat, afaceri de 27,1 mil. euro in S1, 20 August 2008, wall-stret.ro, accesat la 24 ianuarie 2010
 3. ^ a b Rombat estimeaza afaceri de 38 mil. euro, in 2007, 27 aprilie 2007, wall-street.ro, accesat la 19 mai 2012
 4. ^ a b c Exportul de baterii romanesti Rombat, in crestere cu 32% in 2010, 3 Februarie 2010, wall-street.ro, accesat la 3 februarie 2010
 5. ^ a b Rombat a inaugurat la Jilava cel de-al noualea centru logistic, 9 jul 2010, wall-street.ro, accesat la 19 mai 2012
 6. ^ Producatorul de baterii Rombat a inregistrat vanzari record in octombrie, 11 noiembrie 2009, wall-street.ro, accesat la 19 mai 2012
 7. ^ a b Producatorul de baterii auto Rombat vrea 45% din productie spre export, 31 octombrie 2008, wall-street.ro, accesat la 19 mai 2012
 8. ^ Rombat estimeaza o crestere a afacerilor de 15%, 4 martie 2011, wall-street.ro, accesat la 19 mai 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]