Ritm circadian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ritmul circadian)
Ceasul biologic uman

Ritmul circadian sau ritmul nictemeral este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii (vezi și Ritmul circadian bacterian).

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Termenul de circadian, inventat de Franz Halberg,[1] provine din la. circa (ro. în jurul), și la. 'diem sau dies, (ro.zi) , și înseamnă literalmente aproximativ o zi.
Pe de altă parte, noțiunea de nictemer este un împrumut din limba franceză, nycthémère, acesta la rându-i provenind din gr. nyx și gr. hemera.
Studiul formal al ritmurilor biologice temporale, cum ar fi cel zilnic, ritmul mareelor, săptămânal, de sezon, și anual, se numește Cronobiologie.

Despre[modificare | modificare sursă]

"Ceasul biologic" al fiecărei persoane corespunde în mare aproximație cu ciclul unei zile, iar de fapt, "circadian" înseamnă "aproximativ o zi". Ciclul de veghe și somn este strâns legat de temperatura corpului: cu cât temperatura este mai mare, cu atât suntem mai activi; de partea cealaltă, cu cât temperatura scade, starea de somnolență începe să apară.
Ritmurile corpului par a se baza pe două perioade de somn în fiecare zi: una lungă pe parcursul nopții și una scurtă, la amiază, când mulți oameni obișnuiesc să doarmă sau cel puțin să se odihnească, oprindu-se din alerta obișnuită a celorlaltor momente ale zilei.
Cercetătorii au aflat că atunci când oamenii sunt îndepărtați de orice sursă a timpului exact (ceasuri, lumina solară etc.), "ceasul" lor intern pare să funcționeze pentru o zi lungă de aproximativ 25 de ore[necesită citare]. Dacă ceasul biologic se desincronizează cu cel al societății, încep să apară probleme legate de somn[necesită citare].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Ritm circadian pe Curlie
  • en Leloup J.C. (). „Circadian clocks and phosphorylation: Insights from computational modeling”. Cent. Eur. J. Biol. 4 (3): 290–303. doi:10.2478/s11535-009-0025-1. 
  • en Rodrigo G, Carrera J, Jaramillo A (). „Evolutionary mechanisms of circadian clocks”. Cent. Eur. J. Biol. 2 (2): 233–253. doi:10.2478/s11535-007-0016-z. 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.msi.umn.edu/~halberg Arhivat în , la Wayback Machine. Halberg Chronobiology Centre