Riga Autobus Factory

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
RAF
Tipconstructor de automobile
SoartăAcționat în judecată de Volkswagen, forțat să închidă
Fondată1949
Desființată1994
Țara Letonia  Modificați la Wikidata
SediuRiga
Industrieconstrucția de automobile
Produseautomobile
Prezență online

RAF a fost o companie rusă / sovietică specializată în construcția de autobuze și autoutilitare. Compania a fost creată în 1949 și a avut destul de mult succes în anii trecuți, însă Volkswagen a aflat că compania își copiază desenele și le-a dat în judecată în 1993 și, din cauza căderii Uniunii Sovietice, compania nu a avut aproape niciun sprijin și a fost forțată să închis în 1994, ultimul vehicul al companiei a fost RAF-2203 și după închiderea companiei, producția sa a fost preluată de GAZ, care a produs-o până în 1998.

Istoric[modificare | modificare sursă]

RAF a fost finanțat în 1949 pentru a crea microbuze și autobuze mai bune decât versiunile de autobuze ale camioanelor GAZ-MM și GAZ-51. Primul vehicul al companiei a fost RAF-255, a fost produs până în 1962 și aproximativ 15.000 de unități ale vehiculului au fost produse și vândute. În 1956, compania a produs primul său microbuz, autoutilitara RAF-10. Vehiculul respectiv a folosit șasiul de la GAZ Pobeda și o versiune ușor modificată a caroseriei Volkswagen Type 2. Compania a continuat să producă microbuze și autoutilitare care au un succes destul de mare.

RAF-10 a fost modernizat ca cel mai popular RAF-8 și câteva luni mai târziu a fost modernizat ca RAF-977, care este considerat principalul microbuz din Europa de Est, deoarece acestea sunt încă destul de comune, deoarece majoritatea au supraviețuit prin ani. Compania armeană numită ERaZ a început să producă versiuni de camionete de marfă ale microbuzului RAF-977. RAF-977 a încetat să fie produs în 1976 în uniunea sovietică principală, dar producția la ERaZ a continuat până în 1995. RAF-977 a fost înlocuit de RAF-2203, care nu era o modernizare a RAF-977, ci un design complet nou.

În 1993, Volkkswagen a dat în judecată RAF după ce au aflat, după multe decenii, că RAF folosise caroseria Volkswagen Type 2 în mod ilegal pentru vanul RAF-10. Datorită căderii Uniunii Sovietice, compania nu a avut aproape niciun sprijin în instanță și a fost forțată să închidă în 1994. În același an, GAZ a lansat noua camionetă GAZ Gazelle. După închiderea companiei RAF, producția RAF-2203 a fost preluată de GAZ, care a produs-o împreună cu GAZ Gazelle până în 1998, când a fost întreruptă. În prezent există știri că compania RAF ar putea fi recreată ca producător de autobuze și microbuze, dar în prezent nimic nu a fost îndeplinit.

Modele[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]