Richard Adams

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Richard Adams.

Richard George Adams (n. 9 mai 1920, Newbury, Berkshire, Anglia – d. 24 decembrie 2016) a fost un romancier englez cunoscut îndeosebi pentru trei romane animaliere ale sale: Watership Down, Shardik și The Plague Dogs.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Scriitorul a studiat istoria moderna la Worcester College. Adams și-a îndeplinit stagiul militar în anii 1940–1946, în timpul celui de Al doilea război mondial. Adams a fost trimis pe fronturile din India si Orientul Mijlociu. Dupe ce a fost lasat la vatra si-a reluat studiile, obtinand licenta si masteratul in istorie modrerna. A lucrat ca secretar asistent pentru ministerul agriculturii, parte a ministerului mediului de mai târziu.

În 1982, Adams a fost numit președinte al Societății Regale pentru Prevenirea Cruzimii asupra Animalelor (en. Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Adams a fost profesor invitat la University of Florida si la Hollins University din Virginia. In prezent el locuieste cu sotia si cele 2 fiice la cativa kilometrii de locul nasterii al scriitorului.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Watership Down[modificare | modificare sursă]

Adams a conceput Watership Down într-o drumeție, improvizând o poveste cu iepuri pentru fiicele sale, Juliet și Rosamond. Mai apoi, ele i-au sugerat tatălui lor să scrie povestea. Scriitorului i-au trebuit două săptămâni pentru redactarea romanului, însă i-a fost mai apoi respins de treisprezece edituri.

Când, în sfârșit, cartea Watership Down a fost publicată, s-au vândut într-un timp record peste un milion de exemplare în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii. Povestea Watership Down a câștigat în 1972 medalia Carnegie și in 1973 premiul Apărătorul literaturii pentru copii. Până în prezent, s-au vândut în lume peste cincizeci de milioane de copii ale cărții. In 1978 cartea a stat la baza unui film animat, iar in 1999 - 2001 a stat la baza unui serial animat.

Alte lucrari[modificare | modificare sursă]