Rezervația naturală Peșterile Carlsbad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rezervația naturală Peșterile Carlsbad
Categoria II IUCN (Parc național)
Carlsbad Interior Formations.jpg
Harta locului unde se află Rezervația naturală Peșterile Carlsbad
Harta locului unde se află Rezervația naturală Peșterile Carlsbad
Poziția Eddy County, New Mexico, U.S.
Cel mai apropiat oraș Carlsbad
Coordonate Coordonate: 32°10′31″N 104°26′38″V / 32.17528°N 104.44389°V / 32.17528; -104.4438932°10′31″N 104°26′38″V / 32.17528°N 104.44389°V / 32.17528; -104.44389
Suprafață 46,766.45 acrei (189.2571 km2)
  (46,427.26 federal)

189.26 km² km²
Înființare 14 Mai, 1930
Organizație National Park Service

Rezervația naturală Peșterile Carlsbad este un parc național localizat în Munții Guadalupe din sudul New Mexico.

Principala atracție a parcului, pentru mulți dintre vizitatori, o constituie panorama peșterii Carlsband Caverns. Vizitatorii peșterii se pot plimba în voie sau pot lua liftul care duce direct sub pământ. Parcul are două intrări: Districtul istoric Cavernes și districtul istoric Rattlesnake[1]. Aproximativ două treimi din parc au fost lăsate ca o zonă pustie, pentru a se asigura că nicio modificare viitoare nu va fi adusă habitatului.

Intrarea în parc este localizată în US Highway 62/180 la aproximativ 29 km sud-est de Carlsband, New Mexico. Parcul participă în programul Tânărul paznic. [2]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Jim White a explorat multe camere și tot el le-a denumit, de exemplu: Camera mare, New Mexico, Palatul regelui, Camera reginei , Camera Papoose și Camera lacului verde. El a numit, de asemenea, multe dintre formațiunile proeminente din peșteră cum ar fi: Totem Pole, Witch's Finger, Giant Dome, Bottomless Pit, Fairyland, Iceberg Rock, Temple of the Sun, și Rock of Ages.

Orașul Carlsbad, care dă numele său și parcului, este la rândul său, numit după orașul ceh cunoscut anterior sub numele german Carlsbad (ortografia modernă: Karlsbad), iar acum este cunoscut sub numele ceh de Karlovy Vary, amândouă se traduc la fel: "Baia lui Charles".

Istoria legislativă[modificare | modificare sursă]

  • Octombrie 25,1923 - Președintele Calvin Coolidge semna proclamația (1679-Oct.25,1923-43 Stat.1929) care stabilea că peștera Carlsbad era Monument Național.
  • 1978 – Peștera Carlsbad a fost înființată ca Parc Național printr-un act semnat de președintele Jimmy Carter.

Așa-zisele camere[modificare | modificare sursă]

Balloon Ballroom

Este localizată în încăperea de deasupra intrării . Această mică cameră a fost vizitată pentru prima oară legând o frânghie de niște baloane.

Bat Cave

Dedesubtul rocilor din pasaj legate la intrarea principal a coridorului aceasta a fost in vremea secolului xx.Majoritatea pesterilor liliac , populatia traind in aceasta portiune a pesterilor.

Bell Cord Room

Numita demult sageata stalactite venea printr-un hol din tavan resambland franghia care venea direct din biserica turn incepand sa sune clopotelul.Aceasta camera a fost localizata la sfarsitul bratului stang al tunelului.

Rock of Ages în Big Room, fotografie de Ansel Adams, c. 1941
În afara intrării în peşteră.
Bifrost Room

Descoperita in 1982 este localizata in tavanul deasupra Lacului Norilor.Numele se refera la un mit norvegian despre lumea din ceruri care a fost gasita pe pamant de un curcubeu.Camerei i-a fos dat acest nume din cauza locatiei de deasupra Lacului Norilor .

Big Room sau The Hall of the Giants

Este cea mai mare cameră din Carlsbad Caverns, cu o suprafață de 33210 metri pătrați.[3][4]

Chocolate High

O parte din micile pasaje totalizand in apropierea unei mile in combinarea lungimei ,descoperita in 1993 deasupra namolului in Camera New Mexico cunoscuta ca Drop Ciocolata.

Green Lake Room

Cel mai inalt dintre ,,Camera scenica este numita pentru o profunda malachite colorate in piscina in coltul camerei.In 1940,cand militari au testat facilitate Carlsband Cavernes ca o urgent iesita din comun ,lacul verde era folosit pentru a privi mica cauza a bombei nucleare testata la multe mile indepartate.

Guadalupe Room

Descoperita de un paznic al parcului in 1966,este a doua camera ca lungime din Carlsbad Cavernes.Este stiut pentru colectia densa a picaturilor din stalactite.

Hall of the White Giant

O camera larga contine o larga alba stalagmita.De regula paznicii fac ture special in jurul pesterii salbatice.

King's Palace

Prima dintre patru camere in aripa cunoscuta sub numele de camera scenica ,denumita dupa un larg castel precum formatiunea din centrul camerei.

Lake of the Clouds

Cel mai zgomotos punct din pestera.Este localizat intr-o parte a pasajului in mana stanga a tunelului.A fost numit pentru cantitatea lacului ,nori precum si compozitia rocilor care se formeaza sub apa cand nivelul apei era la inaltimi

Left Hand Tunnel

Pasajul drept marcat de o fisura adanca in podea.Aceste fisuri nu duc la nicaieri.Bratul stang al tunelului duce la lacul norilor si camera Bell Cord.

Mystery Room

O ingusta camera localizata in cea mai indepartata parte a pesteri, numita pentru un misterios si inexplicabil zgomot care se auzea doar in aceasta camera.

New Section

Sectiune fisurilor se afla la est de White Giant si paralel cu Bat Cave.Inca se mai fac noi descoperiri in aceasta sectiune.

Papoose Room

Localizata intre camera regelui si camera reginei.

Queen's Chamber

Vazuta ca cea mai frumoasa si scenic parte a pesteri.Lanterna lui Jim White’s nu mai functiona in aceasta camera in timp ce explora si era intuneric de aproape o jumatate de ora

Spirit World

Localizata in tavanul camerei mari aceasta zona este umpluta cu stalagmite albe care asambla ingerii cu camera descoperirilor

Talcum Passage

O camera localizata in pestera Lower,unde podeaua este acoperita cu pulbere de gips.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ History & Culture”. National Park Service. http://www.nps.gov/cave/historyculture/index.htm. Accesat la 31 mai 2007. 
  2. ^ Carlsbad Caverns National Park - Park Fun”. National Park Service. http://www.nps.gov/cave/forkids/parkfun.htm. Accesat la 31 mai 2007. 
  3. ^ Big Room Self-Guided Route”. National Park Service. 15 august 2005. http://www.nps.gov/archive/cave/tour-br.htm. Accesat la 29 mai 2007. [nefuncțională]
  4. ^ "Superlative geografice", Editura Ion Creangă, București 1978, Silviu Neguț și Ion Nicolae, pagina 101.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Rezervația naturală Peșterile Carlsbad