Republica Serbia (1992-2006)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Serbia
Serbia
Republika Srbija
Република Србија
Flag of the Socialist Republic of Serbia.svg  –  Flag of Serbia (2004-2010).svg
Drapel Stemă
Steag Stemă
Serbia (galben) în cadrul Republicii Federale Iugoslavia
Serbia (galben) în cadrul Republicii Federale Iugoslavia
Capitală Belgrad
Limbă sârbă
Guvernare
Formă de guvernare Republică
Președinte  
 - 1992–1997 Slobodan Milošević (primul)
 - 2004–2006 Boris Tadić (ultimul)
Prim Ministru  
 - 1992–1993 Radoman Božović (primul)
 - 2004-2006 Vojislav Koštunica (ultimul)
Legislativ Adunarea Națională
Istorie
Înființare
Desființare
Date statistice
Suprafață  
 -  88.361 km²
Economie
Monedă dinar iugoslav,
(динар, dinar)
În prezent parte din
Serbiei

Republica Serbia (sârbă Република Србија / Republika Srbija) a fost o țară constituentă din Republica Federală Iugoslavia, redenumită ulterior în Serbia și Muntenegru, între 1992 și 2006. Odată cu secesiunea Muntenegrului din uniune cu Serbia, cele două state au devenit suverane.

După dizolvarea Ligii Comuniștilor din Iugoslavia în 1990, Republica Socialistă Serbia care a fost condusă de Partidul Socialist al lui Slobodan Milošević a adoptat o nouă constituție, prin care se declara o republică constituentă cu instituții democratice în cadrul Iugoslaviei, iar adjectivul „socialistă” a fost scos din numele oficial. Pe când Iugoslavia se destrăma, Serbia și Muntenegru au format în 1992 o nouă federație numită Republica Federală Iugoslavia, iar în 2003 a fost redenumită în Serbia și Muntenegru.

Serbia în anii 1990 a fost caracterizată prin criză economică (printre care cea mai mare hiperinflație din lume), implicarea în războaiele din statele vecine, o criză de refugiați, și conducerea autoritară a lui Milošević. Când partidele din opoziție au ajuns la putere în 2000, Serbia a urmărit să-și îmbunătățească relațiile diplomatice cu statele occidentale, cu un deceniu mai târziu față de restul statelor din estul Europei.