Rennes-les-Bains

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Geografie

Orașul se află într-o zonă deluroasă cu partea din nord mai elevată față de partea din sud; este, de asemenea, la confluența a două râuri Ille și Vilaine (ceea ce explică originea numelui departamentului). [modifică] Economie

Industriile locale cuprind industria auto și telecomunicațiile. Citroën, actualmente cel mai mare angajator al populației din Rennes, a deschis o fabrică în Rennes La Janais încă din 1961.

În vestul orașului se află unul dintre cele 9 Tehnopoluri din Franța (Technopole Atalante) ce au fost înființate într-un efort de a stimula economiile regiunilor, altele decât Parisul, prin dezvoltarea industriilor noi, în timpul amenajării teritoriului. [modifică] Transportul

Un tren TGV în gara din Rennes.

Rennes are o rețea bine dezvoltată de drumuri naționale iar transportul rutier este foarte bine sistematizat. Întreg orașul este înconjurat de o șosea de centură la nivel de autostradă. De remarcat faptul că în întreaga Bretanie, nu se plătește nici o taxă, nici măcar pentru autostrăzi, spre deosebire de restul Franței, unde acestea sunt cu plată.

Legaturile feroviare sunt foarte bune: călătoria cu TGV-ul până la Paris durează puțin peste 2 ore cu cele mai rapide legături, acoperind o distanță de 350 km.

Rennes este deservit și de aeroportul Saint-Jacques-de-la-Lande de unde se efectuează curse interne zilnice, dar și internaționale, către Spania și Anglia.

Transportul local, STAR, este deservit în principal de o rețea extinsă de autobuze (38 linii diferite) și o linie de metrou inaugurată în martie 2002. Linia de metrou, de tip VAL (Vehicule autonome de linie), are o lungime de 9.4 km și este deservită de 15 stații. Strabate orașul de la nord la sud iar construcția ei a costat 500 milioane Euro. Metrourile sunt trenuri autonome fără conductor, asemănătoare cu cele de pe linia 14 de metrou din Paris, respectiv cu cele care circulă în cadrul metroului din Lille. Dacă este exclus minusculul sistem subteran de transport din Serfaus în Austria, Rennes este cel mai mic oraș din lume care are un metrou. [modifică] Istoria

Orașul are o istorie bogată fiind cunoscut încă din antichitate. [modifică] Perioada romană

Populația armoricană Redones avea o localitate cunoscută sub numele de Condate („confluent“ în celtica veche). După cucerirea romană orașul devine Condate Riedonum și este cel mai important oraș din regiune, situat într-o poziție strategică, la intersecția mai multor rute comerciale.

Odată cu invaziile barbare orașul devine o importantă fortificație romană, una dintre ultimele fortificații ale Imperiului din Europa Occidentală. [modifică] Evul Mediu

Orașul s-a aflat pe rând sub influența francilor, după care a reintrat sub influența bretonilor, fiind centrul uneia dintre regiunile istorice ale Bretaniei.

La începutul Evului Mediu Bretania a fost organizată sub forma a trei regate care au fost ulterior înglobate în ducatul Bretaniei. Până în secolul al XV-lea Bretania forma un stat independent, aflat în vizorul celor două mari puteri din zonă: Franța și Anglia.

În 1491 Rennes este ultimul oraș din Bretania care nu a capitulat în fața armatelor regelui Franței Carol al VIII-lea. Pacea este asigurată prin căsătoria ducesei Ana de Bretania cu regele Franței. Din acest moment Bretania devine parte a Franței, având o anumita autonomie. În Rennes, până la revoluția de la 1789 și-a avut sediul, aproape tot timpul (cu excepția unei perioade la Vannes) Parlamentul Bretaniei. [modifică] Istoria Recentă

În perioada Napoleoniană orașul se extinde și importanța sa comercială crește odată cu constuirea canalului Ille-Rance ce leagă Marea mânecii cu Golful Biscaye. În urma unui incendiu care a distrus mare parte din oraș, acesta este reconstruit utilizând piatra, actualmente rămânând foarte puține case vechi, din lemn.

Odată cu construcția gării în 1857 orașul se extinde pe malul sudic al Villainei, această parte fiind puternic influențată de arhitectura vremii (bulevarde drepte lungi și late). Orașul apare în atenția lumii în 1899 când Procesul afacerii Drezfus are loc la Rennes.

La sfărșitul celui de-al doilea război mondial, orașul este eliberat de trupele Aliate debarcate in Normandia.

Cultura

În Rennes au loc un număr mare de evenimente culturale și festivale (festivalul muzical Les Transmusicales, les Tombées de la Nuit și le Travelling (festival cinematografic)) binecunoscute în Franța.

Case medievale ca acestea din Place Saint Anne se mai găsesc încă în centrul Rennes-ului.

Strada României din Rennes

Din 14 Februarie 2005, există un post local de televiziune Rennes TV.

Orașul are o echipă de fotbal: Stade Rennais FC, actualmente aflată în Prima Ligă Franceză.


Primarul actual al orașului Rennes este Edmond Hervé, primar din anul 1977, când l-a înlocuit pe Henri Fréville, primar din 1953 (unul din marile bulevarde din Rennes și una din stațiile de metrou poartă numele acestuia).