Reichskomisariatul Ucraina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Reichskomisariatul Ucraina
Ucraina
Reichskommissariat Ukraine
Reichskommissariat Ukraine
Райхскомісаріат Україна
Flag of Ukrainian SSR (1937-1949).svg  –  Flag of Ukrainian SSR (1937-1949).svg
Drapel Stemă
Drapel Stemă
Localizare
Localizare
Capitală Rowno (Rivne)
Limbi limba germană
limba ucraineană
Guvernare
Conducător  
Erich Koch
Istorie
Epoca istorică Al Doilea Război Mondial
Date statistice
Populație  
 - 1941 37.000.000 loc.
Economie
Monedă Karbovaneț
În prezent parte din
 Ucraina
 Polonia
 Belarus

Reichskomisariatul Ucraina a fost regimul de ocupație al Germaniei Naziste pe teritoriul Ucrainei ocupate între 1941 și 1944. Acesta a fost creat în urma Operațiunii Barbarossa.

Între septembrie 1941 și martie 1944, Comisariatul Ucraina a fost condus de Reichskommissarul Erich Koch. Printre obiectivele noii administrații se numărau pacificarea regiunii și exploatarea, în beneficiul Germaniei, a resurselor și a populației. Adolf Hitler a emis un decret pe 17 iulie 1941 prin care hotăra administrația noilor teritorii ocupate.[1]

Capitala comisariatului se afla la Rivne (în germană Rowno).

Planurile nemților[modificare | modificare sursă]

Regimul plănuia încurajarea colonizării teritoriului cu fermieri germani și din alte popoare germanice. Trimiterea coloniștilor olandezi a fost întrebuințată "Nederlandsche Oost-Compagnie", o companie olando-germană care avea scopul de a încuraja colonizarea estului cu cetățeni olandezi.

Pe 12 august 1941, Adolf Hitler a ordonat nimicirea orașului Kiev folosindu-se bombe incendiare și împușcături.[2] Din pricina faptului că armatei germane îi lipsea materialul suficient, Kievul a dăinuit. Apoi naziștii au hotărât să înfometeze locuitorii orașului. Pe de altă parte, Heinrich Himmler a considerat Kievul ca fiind "un oraș antic german" datorită Drepturilor de la Magdeburg, pe care le-a câștigat cu secole în urmă, și adesea numea orașul Kiroffo.[2]

Hartă administrativă[modificare | modificare sursă]

ReichskommissariatUkraineMap.png

Afiș în limba ucraineană cu slova: "Hitler eliberatorul"

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nazi Conspiracy and Aggression”. Decree of the Fuehrer concerning the administration of the newly-occupied Eastern territories.. The Avalon Project at Yale Law School. 1996–2007. http://avalon.law.yale.edu/imt/1997-ps.asp. Accesat la 4 octombrie 2007. 
  2. ^ a b Berkhoff, pp. 164-165.