Regula mâinii drepte

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Prezicerea direcției inducției (B), având în vedere că intensitatea curentului (I) străbate firul pe direcția degetului mare.

Regula mâinii drepte reprezintă, în matematică și fizică, o metodă care ajută la aflarea orientării spațiale a 3 vectori. Sunt mai multe metode de a determina acești vectori.

Cele mai multe dintre diferitele reguli ale mâinii stângii și mâinii drepte provin din faptul că cele trei axe ale spațiului 3-dimensional au două orientări posibile. Acest lucru poate fi văzut ținându-vă mâinile împreună, cu palma în sus, cu degetele îndoite. În cazul în care curbarea degetelor reprezintă o mișcare de la prima axă, sau axa X, la a doua axă, sau axa Y, atunci a treia axă, sau axa Z, poate merge, fie de-a lungul degetului mare stâng sau degetului mare drept. Reguli ale mâinii stângi și mâinii drepte apar atunci când avem de-a face cu axe de coordonate, rotație, spirale, câmpuri electromagnetice, imagini în oglindă și enantiomeri în matematică și chimie.

Coordonate[modificare | modificare sursă]

Coordonate pentru mana stângă, la stânga. Coordonate pentru mâna dreaptă, la dreapta.

Coordonatele sunt, de obicei pentru mâna dreaptă.

Regula mâinii drepte (mâna dreaptă).
Axă sau vector Două degete și degetul mare Degetele îndoite
X, 1, sau A Arătătorul (index) Degetele extinse
Y, 2, sau B Al doilea deget (mediu) sau palma Îndoite la 90°
Z, 3, sau C Degetul mare (policele) Degetul mare (policele)

Coordonatele la mâna dreaptă (dreptaci): degetul mare merge de-a lungul axei Z într-o direcție pozitivă pe Z și curbarea degetelor reprezintă o mișcare de la prima axă, sau axa X înspre a doua axă, sau axa Y. Atunci când este privit din partea superioară sau dinspre axa Z, sistemul este contra-sensului acelor de ceasornic.

Coordonatele la mâna stângă (stângaci): degetul mare merge de-a lungul axei Z într-o direcție pozitivă pe Z și curbarea degetelor mâinii stângi reprezintă o mișcare de la prima axă, sau axa X înspre a doua axă, sau axa Y. Atunci când este privit din partea superioară sau dinspre axa Z, sensul sistemului este în sensul acelor de ceasornic.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Regula mâinii drepte