Recalcitrant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Recalcitrant (fr. récalcitrant) o persoană care se opune mereu, care nu se lasă convins; încăpățânat, refractar, rebel, îndărătnic, indisciplinat, nesupus.

În perioada unei dictaturi asemenea persoane au de suferit din cauza autorităților.

Un exemplu din anii 1873-1874 a fost cel al pastorului August Vilmar⁠(de)[traduceți] din provincia Hessen-Nassau din Germania, adept al Confesiunii de la Augsburg, care s-a ridicat împotriva dogmelor calviniste promovate de autoritățile prusace, și a inițiat așa numita Althessische Kirche („Biserica din Hessa Veche”, în sensul de Hessa de dinainte de ocupația prusacă).

În literatura română poate fi de asemenea întâlnit un personaj recalcitrant în opera lui Caragiale, Cănuță om sucit, care la exhumare a fost găsit sucit în groapă.

Semințe recalcitrante[modificare | modificare sursă]

Semințele care nu supraviețuiesc desicării și frigului în cursul conservării ex situ se numesc semințe recalcitrante.

Stocarea semințelor recalcitrante este supusă unor cerințe mai speciale decât a semințelor comune. Aceasta se datorează marii sensibilități la pierderea apei, care impune conservarea în condiții de umiditate ridicată. Dar un nivel ridicat de umiditate internă favorizează atacul de către microorganisme și o începere prematură a germinării. Nici stocarea la temperaturi scăzute, care ar putea împiedica apariția celor două probleme, nu reprezintă o soluție aplicabilă, deoarece temperaturile scăzute, aproape de sau sub 0°C distrug și ele semințele. Exemple de semințe recalcitrante sunt cele de avocado, mango și cacao.

Dezambiguizare Pagina aceasta de dezambiguizare listează articolele care au titluri identice sau susceptibile de confuzie.
Dacă ați ajuns aici prin intermediul unei legături interne care trebuia să trimită direct la un articol, vă rugăm să o corectați.