Ragnar Lodbrok

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Moartea lui Ragnar

Ragnar Lodbrok (Ragnar Pantaloni din Piele; în nordică veche Ragnarr Loðbrók) a fost un legendar konung danez, reprezentant al dinastiei Yngling.

Cele mai multe detalii privind viața și activitatea lui sunt cunoscute din Saga scandinave. Se crede că Ragnar, a trǎit probabil în prima jumătate a secolului al IX-lea și a fost unul dintre cei mai influenți lideri militari din Danemarca,acesta ajungand sa obtina titlul de conte si apoi de rege. Tatǎl sǎu a fost Sigurd Inelul. Porecla sa provine de la o legendă, potrivit cǎreia Ragnar purta pantaloni speciali din piele, cusuți de soția sa și care-i serveau drept amuletă. Conform altei variante, fiind copil, accidental a cǎzut într-o vizuinǎ cu șerpi, supraviețuind datorită pantalonilor de piele.

Evenimente majore atribuite lui Ragnar sunt - atacul asupra Franței, asediul și capturarea Parisului în anul 845 și un atac asupra Nothumbriei în 865. În timpul celei din urmǎ, armata lui Ragnar a fost înfrîntǎ, iar el luat prizonier, iar din ordinul regelui Ælla al II-lea a fost aruncat într-o groapă cu șerpi veninoși, unde a murit în chinuri groaznice. Se crede că cucerirea Parisului a avut loc pe 28 martie 845, această zi este sărbătorită ca "Ziua lui Ragnar Lodbrok" de adepții asatru.

Conform saga, mulții fii ai lui Ragnar (Ivar Ragnarsson, Björn Ironside și alții), în 867 au invadat Anglia, răzbunându-se pentru moartea tatălui său, marcând începutul cuceririi daneze a insulei. Fiii lui Ragnar l-au capturat și apoi l-au executat regele Ælla, care a murit și el în chinuri.

Legături externe[modificare | modificare sursă]