ROMAG PROD

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

ROMAG PROD este o sucursală a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, amplasată la circa 7 km Nord-Est de municipiul Drobeta-Turnu Severin.

ROMAG-PROD produce apă grea de calitate nucleară, având cea mai mare capacitate din lume (360 tone/an). Proiectul privind construirea fabricii de apă grea s-a aplicat la Drobeta-Turnu Severin între anii 1980 - 1988. Producția de apă grea a început în luna iulie 1988. România este singura țară europeană care și-a dezvoltat o filieră nucleară de tip CANDU.

Sucursala ROMAG PROD produce apă grea, apă superușoară și apă supergrea.

Cu o producție anuală de circa 180 de tone și o capacitate de extindere până la 360 de tone, combinatul severinean „alimentează” atât centrala de la Cernavodă, cât și numeroase piețe internaționale[1]. Combinatul deține patru module de producție cu o capacitate de 90 de tone pe an, fiecare[1].

Din anul 2001 sucursala ROMAG PROD a devenit exportator de apă grea de uz nuclear în Coreea de Sud, China, Germania, SUA și Elveția.

În anul 2005 ROMAG-PROD se întindea pe o suprafață de 70 de hectare și număra 1.500 de angajați, o mare parte din personal fiind specializat la locul de muncă, neavând altă calificare.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]