Războiul Hispano-American

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Războiul Spano-American)
Războiul Spaniolo-American
Spanish-American War
Guerra Hispano-Estadounidense

Atacul Rough Riders de la San Juan
de Frederic Remington
Informații generale
Perioadă25 aprilie12 august 1898
LocMarea Caraibilor - Cuba, Puerto Rico; Oceanul Pacific - Guam, Insulele Filipinelor
RezultatTratatul de la Paris - Spania a renunțat la orice pretenție asupra suveranității Cubei, a cedat Guam, Puerto Rico și alte insule Statelor Unite, respectiv a cedat Filipinele pentru suma de $ 20 de milioane.
Startul războiului Filipino-American
Casus belliRăzboiul de Independență al Cubei;
Scufundarea vasului USS Maine;
Documentul De Lôme;
Revoluția filipineză
Beligeranți
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Cuba Republica Cuba
Republica Filipine
Puerto Rico Puerto Rico
Spania Regatul Spaniei
Conducători
Statele Unite ale Americii Nelson A. Miles
Statele Unite ale Americii William R. Shafter
Statele Unite ale Americii George Dewey
Cuba Máximo Gómez
Emilio Aguinaldo
Spania Patricio Montojo
Spania Pascual Cervera
Spania Arsenio Linares
Spania Ramón Blanco
Pierderi
2,910 morți americani (2.108 în luptă)
10,665 morți cubanezi
3,560 morți spanioli

Războiul spaniolo-american, conform originalelor din engleză, [The] Spanish-American War și spaniolă, Guerra Hispano-Estadounidense (sau desastre del 98, Guerra Hispano-Cubana-Norteamericana ori Guerra de Cuba) a fost un conflict militar între Spania și Statele Unite ale Americii declanșat în aprilie 1898. Ostilitățile propriu-zise au încetat în luna august a aceluiași an, iar tratatul de pace a fost semnat la Paris în decembrie 1898.

Războiul a început după ce Statele Unite au intervenit diplomatic pe lângă Spania în favoarea cubanezilor, cerând acesteia rezolvarea pașnică a problemei independenței Cubei față de fosta mare putere colonială a ambelor Americi. Declanșarea conflictului militar s-a produs odată cu refuzul net al Spaniei, la care s-a adăugat sentimentul expansionist, încă puternic, al Uniunii de a trece în posesia federației teritoriile spaniole din America și Oceanul Pacific, insulele Cuba, Puerto Rico, Filipine, Guam și Caroline.[1]

Răscoalele din Havana ale așa-numiților Voluntarios prospanioli au dat Statelor Unite motiv de a trimite nava de război USS Maine. Tensiunile în rândul opiniei publice americane au fost exacerbate din cauza exploziei de pe USS Maine și a ziarelor de scandal care acuzau Spania de atrocități, agitând spiritele în SUA. Războiul s-a terminat după victoriile navale decisive ale Statelor Unite în Filipine și în Cuba.

La doar 109 zile de la izbucnirea războiului, tratatul de la Paris, care a pus capăt conflictului, a dat Statelor Unite fostele colonii spaniole Porto Rico, Filipine și Guam. Sub jurisdicția Guvernului Militar al Statelor Unite, SUA a ocupat Cuba până în 1902.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The Price of Freedom: Americans at War — Spanish American War”. National Museum of American History. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Războiul Hispano-American