Fluviul Mississippi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Râul Mississippi)
Salt la: Navigare, căutare
Fluviul Mississippi
Mississippi-River-New-Orleans-2006-a.jpg
Date geografice
Emisar Golful Mexic  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă 2.340 mi[1][2]  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversate Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Afluenți Missouri, Black River[*], Râul Arkansas, Fluviul Ohio, St. Croix River[*], Râul Wisconsin, Râul Rock[*], Illinois River[*], Kaskaskia River[*], Râul Minnesota, Râul Des Moines, White River[*], Red River of the South[*]  Modificați la Wikidata

Mississippi [ˌmɪsɪˈsɪpɪ] (Mississippi River) este un fluviu din America de Nord SUA cu o lungime de 3.778 km. Mississippi izvorește din Lacul Itasca în partea de nord a statului Minnesota. Se unește cu afluenții săi principali Missouri și Meramac lângă orașul St. Louis, Missouri, iar cu Ohio în statul Illinois. În afară de regiunea Marilor Lacuri fluviul asigură cu apă întregul ținut dintre Munții Stâncoși în vest și Munții Apalași în est.

Fluviul Mississippi curge prin zece state nord americane Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi și Louisiana, înainte de vărsarea sa printr-o deltă largă, la circa 160 km în sudul orașului New Orleans în Golful Mexic.

Cercetări mai recente, din anul 2005, au stabilit că fluviul de fapt nu s-ar termina în deltă ci și-ar continua cursul încă 2000 de km sub forma unui curent submarin până la coastele Cubei.

Izvorul[modificare | modificare sursă]

Spre deosebire de alte fluvii mari, Mississippi nu are mai multe izvoare. El izvorăște din lacul Itasca sub forma unui pârâu cu o lățime de 5 m. Coordonatele lacului sunt 47° 15' latitudine nordică și 95° 12' longitudine vestică, fiind situat la o altitudine de 512 m.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele fluviului provine din limba indienilor Algonkin, din combinația cuvintelor messe = mare și sepe = apă. Fiind frecvent tradus din această limbă ca „Tatăl apelor”. O altă posibilitate ar fi proveniența numelui din limba indienilor Anishinabe și anume Messipi = „Marele Râu”

Afluenți[modificare | modificare sursă]

Mississippi

Afluenți de stânga:

Afluenți de dreapta:

Delta fluviului[modificare | modificare sursă]

Mississippi se varsă sub forma unui estuar cu o suprafață de 28.600 km², cea mai mare gură de vărsare din lume. Fluviul la vărsare este compus din cinci brațe principale pe teritoriul statelor Louisiana, Arkansas și Tennessee. Cantitatea zilnică de sediment adus de fluviu fiind de 1,5 milioane de tone. Inundațiile periodice cu depuneri de mâl, face ca aceste regiuni să fie deosebit de fertile, regiunea este bogată în pește (1 miliard de kg de pește anual) Cultivarea în regiunea deltei fiind favorabilă culturii de: orez, bumbac, trestie de zahăr și soia. O problemă a acestei regiuni este scufundarea treptată a uscatului care duce la urcarea nivelului marin cu apă sărată eutrofie.

Localități de pe Mississippi[modificare | modificare sursă]

Bazinul şi sub-bazinele fluviului Mississippi

Istoric[modificare | modificare sursă]

Înainte de sosirea primilor coloniști spanioli, între anii 700 și 1600 a existat pe cursul fuviului o cultură dezvoltată. Hernando de Soto la 8 mai 1541 a fost primul eropean, care descoperă si numește fluviul Rio de Espiritu Santo. In anul 1673 pornesc o expediție Louis Joliet și Jacques Marquette de cercetare a regiunii, una dintre cele mai mari expediții de cercetare de pe Mississippi. Primul european care ajunge în delta fluviului a fost René-Robert Cavelier, Sieur de La Salle în 1683. O lungă perioadă de timp, fluviul a format granița între regiunile colonizate de europeni și teritoriul indian Cherokee prevăzut ca rezervație indiană. Fluviul are și o mare importanță comercială cu privire la transportul pe apă, având un rol important în războiul civil american.

Din anul 1812 circulă pe fluviu vaporul cu roată de propulsie a lui Robert Fulton făcând ruta între New Orleans și Natchez. Până în 1817 erau deja pe fluviu 17 vapoare cu abur, în anul următor deja 31, în 1820 erau 69, ca în anul 1850 să se atingă cifra de 740 de vapoare cu aburi. Rutele mai frecvente erau între New Orleans și Louisville, sau între New Orleans și Natchez. În afară de călători se transportau mari cantități de bumbac. Traficul fluvial scade după apariția căii ferate, în 1838 fiind constrută prima linie de cale ferată între Vicksburg-Jackson. Fluviul devine mai cunoscut prin povestirile romancierului american Mark Twain.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Fluviul Mississippi