Rândunică de pădure

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rândunică de pădure
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Hirundinidae
Gen: Atronanus
De Silva, 2018
Specie: A. fuliginosus
Nume binomial
Atronanus fuliginosus
De Silva, 2018
Sinonime

Petrochelidon fuliginosa

Rândunica de pădure (Atronanus fuliginosus) este o specie puțin cunoscută de rândunică din familia Hirundinidae, care se găsește în Camerun, Republica Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon și Nigeria.

Specia a fost plasată anterior în genul Petrochelidon, în cadrul cladei de rândunele „cuibărătoare în noroi”, dar penajul, morfologia și comportamentul său de cuibărit nu s-au aliniat bine cu cele ale altor linii majore de rândunele. În consecință, și, de asemenea, utilizând abordări filogenetice moleculare, De Silva și colab. (2018) au plasat această specie în arborele filogenetic al rândunicii, ferm în interiorul cladei „cuibătore în noroi”, dar în afara cladei corespunzătoare lui Petrochelidon. Acest rezultat a determinat pe De Silva și colab. (2018) să documenteze și să descrie în mod oficial o filiație distinctă, la nivel generic, de rândunică endemică în regiunea forestieră din Guineea Inferioară din Africa centrală.

De Silva și colab. (2018) au propus recunoașterea caracterului distinctiv al acestui taxon la nivel generic. Această specie a fost descrisă inițial în genul Lecythoplastes (Chapin 1925) cu Petrochelidon preussi. Dar, conform analizelor filogenetice, rândunica lui Preuss se încadrează ferm în Petrochelidon. Prin urmare De Silva et al. a ridicat un nou gen, Atronanus, cuprinzând rândunica de pădure monotipică.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Hirundo fuliginosa. IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Accesat în . 
  2. ^ De Silva, T. N., Fernando, S. W., Robbins, M. B., Cooper, J.C., Fokam, E. B., Peterson, A.T. (). „Recognition of a new generic-level swallow taxon from central Africa”. Journal of Avian Biology. 49 (9): e01698. doi:10.1111/jav.01698 – via Wiley Online Library.