Pușca veche

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pușca veche
Le vieux fusil

Afișul românesc al filmului
Titlu originalLe Vieux Fusil
Gendramă
RegizorRobert Enrico
ScenaristClaude Veillot
Pascal Jardin
Robert Enrico
ProducătorPierre Caro
Alain Belmondo
Director de imagineÉtienne Becker
MontajEva Zora
MuzicaFrançois de Roubaix
DistribuțiePhilippe Noiret
Romy Schneider
Jean Bouise
Madeleine Ozeray
Premiera1975
Durata103 minute
color
ȚaraFranţa Franța
RFG RFG
Filmat înParis  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiFranța  Modificați la Wikidata
Limba originală franceză
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriCésar pentru cel mai bun rol secundar[*] (Jean Bouise[*][[Jean Bouise (actor francez)|​]], )
César pentru cel mai bun scenariu original sau adaptare[*] (Robert Enrico[*][[Robert Enrico (French film director and screenwriter)|​]] și Pascal Jardin[*], )
César pentru cel mai bun sunet[*] (Bernard Aubouy[*][[Bernard Aubouy (French sound engineer and film director (1939–2024))|​]], )
César pentru cea mai bună imagine[*] (Étienne Becker[*][[Étienne Becker (French cinematographer)|​]], )
César pentru cel mai bun montaj[*] (Eva Zora[*][[Eva Zora (French film editor)|​]], )
César pentru cel mai bun regizor (Robert Enrico[*][[Robert Enrico (French film director and screenwriter)|​]], )  Modificați la Wikidata
Prezență online
Poza castelului Bruniquel, folosit ca decor pentru filmări

Pușca veche (titlul original: Le vieux fusil) este un film dramatic franco-german, realizat în 1975 de regizorul Robert Enrico, protagoniști fiind actorii Philippe Noiret, Romy Schneider și Jean Bouise acțiunea filmului fiind bazată pe masacrul din Oradour-sur-Glane, săvârșit de trupele SS în anul 1944.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Anul 1944, Franța era încă ocupată de trupele germane, dar care se retrăgeau în grabă înspre nord, pentru a întări frontul din Normandia unde tocmai debarcaseră aliații.

La spitalul din Montauban chirurgul Julien Dandieu are de lucru până peste cap. Împreună cu colegul și prietenul său François, operează și îngrijesc nemți răniți pe front, dar și unii luptători din Rezistență, cu răni grave. Din când în când Miliția franceză făcea razii căutând printre răniți luptătorii partizani, dar cu toate protestele personalului medical, imediat îi ridicau și îi executau. După lucru, Julien încerca să se relaxeze în sânul familiei, alături de fiica sa din prima căsătorie, Florence și frumoasa sa soție Clara. Pentru a le proteja, hotărăște ca prietenul său François să le ducă la castelul familiei din apropiere, unde vor fi mai ferite până se termină războiul.

În retragerea trupelor germane însă, divizia SS motorizată „Reich” trecând pe acolo, masacrează aproape întreaga populație a satului și a castelului, comandamentul diviziei încartiruindu-se acolo.

Julien venind la familie, vede dezastrul și plănuiește o răzbunare cruntă. Având avantajul cunoașterii fiecărui colțișor al castelului și a galeriilor cu intrări secrete, reușește să elimine toți soldații SS și pe comandantul lor. La scurt timp, sosește în sat și François alături de unitățile de luptători din Rezistență .

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]