Proiect:Monumente istorice/De făcut/Copyright

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

În România, legislația drepturilor de autor prevede că drepturile de autor asupra operelor de artă plasate în public (clădiri, monumente etc.) aparține creatorilor acestora și urmașilor lor (nu proprietarilor clădirilor/statuilor) pe o perioadă de până la 70 de ani după moartea autorilor. Imaginea lor poate fi fi folosită doar în scopuri necomerciale.

Drept urmare, chiar dacă imaginile unor asemenea opere de artă sunt licențiate sub o licență liberă, ele nu pot fi folosite în scopuri comerciale și de aceea nu pot fi încărcate la Wikimedia Commons. Imaginile de acest tip pot fi încărcate la Wikipedia în limba română, dar trebuie marcate cu formatul {{FOP Romania}} și incluse într-un articol pentru a putea fi păstrate. Este important să identificăm monumentele istorice aflate în această situație pentru a evita încărcarea unor imagini cu ele la Commons.

Atenție: Formatul paginilor cu liste de monumente istorice este destul de complex și ușor de stricat. Momentan, modificarea informațiilor despre copyright nu produce efecte vizibile în pagină. Dacă ați urmat instrucțiunile de mai jos și la previzualizarea paginii observați modificări în aspectul paginii, este o greșeală în textul introdus. Cel mai simplu este să renunțați la editarea curentă și să încercați din nou.

Identificarea situației drepturilor de autor[modificare sursă]

În primul rând verificați câmpul datare al monumentului.

Monumentele mai vechi de 1850[modificare sursă]

Monumentele mai vechi de 1850 (respectiv cu datare până în secolul al XVIII-lea inclusiv sau cu ani până la 1850, siturile arheologice etc.) sunt cu siguranță în domeniul public. Puteți adăuga parametrul | Copyright = nu în linia monumentului respectiv. Extindeți căsuța de mai jos pentru detalii.

Monumente mai noi de 1850[modificare sursă]

Pentru monumentele construite după 1850 și în special pentru cele din secolul al XX-lea trebuie identificată data morții autorului. Pentru aceasta, urmăriți următorii pași:

 • Dacă monumentul nu are trecut niciun autor pe Wikipedia, încercați să găsiți autorul:
  • Dacă există un articol despre monumentul respectiv pe Wikipedia, citiți-l. De multe ori autorul nu este trecut în infocaseta articolului, ci direct în textul său, într-o secțiune oarecare. Dacă reușiți să identificați autorul sau autorii și articolul are o infocasetă, nu ezitați să îl adăugați și acolo. Pentru detalii, verificați documentația infocasetei.
  • Dacă monumentul nu are încă un articol pe Wikipedia, căutați o sursă de încredere (online sau offline) care să menționeze autorul. Sursa trebuie trecută ca notă în lista de monumente.
Atenție: există numeroase bloguri dedicate clădirilor vechi din România. Blogurile nu sunt surse de încredere, însă de multe ori articolele lor conțin o bibliografie pe care o puteți consulta și, la nevoie, cita.
Adăugați autorul în lista de monumente, conform instrucțiunilor de mai jos. În cazul în care sunt mai mulți autori, vă rugăm să-i treceți pe aceeași linie, separați prin virgulă. Atenție: nu uitați să adăugați și tipul de creator (sculptor, arhitect etc.) în paranteză, precum și o referință către sursa folosită.
 • După ce există unul sau mai mulți autori în lista de monumente, trebuie identificată data morții acestuia/acestora.
  • Dacă există un articol despre persoana respectivă pe Wikipedia, citiți-l. În mod normal, anul morții ar trebui să fie trecut în articol (dacă persoana nu este încă în viață, bineînțeles).
  • Dacă arhitectul nu are încă un articol pe Wikipedia, căutați o sursă de încredere (online sau offline) care să menționeze data morții. Sursa trebuie trecută ca notă în listă.
 • Introduceți apoi anul morții în listă; dacă arhitectul nu este decedat, în loc de an scrieți da (pentru a indica faptul că opera este încă sub copyright)