Procesul Scopes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Procesul Scopes ("Procesul maimuței") se referă la o acțiune judiciară ce a avut loc la Curtea de Justiție din Dayton, Tennessee în 10 iulie 1925 care a verificat constituționalitatea unei legi aprobate pe 13 martie același an, lege care interzicea ca în învățământ să fie predate acele teorii care contrazic Biblia. Profesorul John Scopes era acuzat că predase teoria evoluționistă la o școală publică din Dayton, fapt interzis de actul Butler, primind o amendă de 100 de dolari.

Istoricul procesului[modificare | modificare sursă]

Pe 13 mai 1925 a fost, în statul Tennessee, elaborată o lege ("actul Butler") care interzicea ca în școlile publice să fie predate teorii care vin în neconcordanță cu textele biblice referitoare la actul creației divine. "Uniunea pentru Libertățile Civile Americane" se oferă să suporte cheltuielile de judecată pentru orice persoană reclamată pe baza acestei legi. Omul de afaceri George Rappleyea, care conducea mai multe exploatări miniere locale, își dă seama că o asemenea controversă ar putea aduce mai multă publicitate zonei Dayton.[1] Acesta, având și acordul altor afaceriști din zonă, efectuează demersuri ca prietenul său John Scopes[2] să predea biologia și chiar evoluționismul.[3]

Rappleyea susținea că, deși "Actul Butler" interzicea predarea teoriei evoluției, statul cerea profesorilor să utilizeze cartea "Civic Biology" a lui George Hunter, care evoca teoria lui Darwin.

Scopes deveni participant activ la această înscenare ajungând până la a se autoacuza, cerând și studenților să depună mărturie împotriva lui.

Pe 24 aprilie a fost adus în fața instanței, iar trei studenți au depus mărturie împotriva sa. Pe 7 mai a fost acuzat de încălcarea Actului Butler. Evită arestarea deoarece Paul Patterson, proprietarul ziarului Baltimore Sun, plătește cauțiunea: $500.

În 1925, profesorul de biologie John Scopes a fost judecat de Tribunalul din Dayton, Tennessee (SUA), pentru că a îndrăznit să predea elevilor săi un curs despre evoluția speciilor, abătându‑se astfel de la poziția oficială a vremii, care spunea că omul era creația lui Dumnezeu. În urma unui proces îndelung mediatizat, profesorul a fost condamnat să plătească o amendă simbolică, de 110 dolari! Ulterior, însă, Curtea Supremă a anulat‑o și pe aceasta, confirmând, practic, dreptul tinerilor americani de a studia teoria evoluției speciilor în școli.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Orașul Dayton avea pe atunci 1 800 de locuitori și era în plină dezvoltare.
  2. ^ Acesta era în acel moment antrenor de fotbal la universitatea "Clark County High School"
  3. ^ [1]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]