Proba de microfon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Proba de microfon
Microphone Test

Afișul filmului
Titlu originalProba de microfon
Gendramatic
RegizorMircea Daneliuc
ScenaristMircea Daneliuc
ProducătorAlexandru Iclozan (director producție film)
Anca Georgescu (prod. delegat)
StudioCasa de Filme Trei
DistribuitorRomâniafilm
Director de imagineIon Marinescu
MontajMaria Neagu
Suneting. Silviu Camil
Vasile Luca
ScenografieDaniela Codarcea
CostumeDaniela Codarcea
DistribuțieTora Vasilescu
Gina Patrichi
Mircea Daneliuc
Premiera21 aprilie 1980
Durata104 minute
ȚaraRSR R.S. România
Limba originalăromână
Disponibil în românăoriginal
Buget2.243.000 lei
Prezență online

Pagina Cinemagia

Proba de microfon, menționat în unele lucrări Probă de microfon, este un film dramatic românesc din 1980 regizat de Mircea Daneliuc după propriul scenariu. În rolurile principale joacă actorii Tora Vasilescu, Gina Patrichi și Mircea Daneliuc. Filmul prezintă relația dintre cameramanul Nelu Stroe (Mircea Daneliuc) și tânăra Ani (Tora Vasilescu).

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Luiza este o reporteriță într-o relație cu Nelu, care este cameraman. Cei doi fac un reportaj în Gara București Nord unde dialoghează cu câțiva contravenienți. Nelu o cunoaște pe una dintre aceștia, Ani, și vrea s-o menajeze în momentul filmării ca s-o întâlnească mai târziu. Aceasta este o fată fără serviciu, orfană, fără buletin de București, într-o continuă vânătoare de bani pentru a-și întreține fratele alcoolic.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Distribuția filmului este alcătuită din:[1]

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmările au avut loc în perioada 1 august – 27 septembrie 1979. Cheltuielile de producție s-au ridicat la 2.243.000 lei.[2]

Primire[modificare | modificare sursă]

Cristian Tudor Popescu scrie despre acest film: „Pentru prima dată în filmul românesc, povestea de dragoste dintre Nelu și Ani nu poartă niciun mesaj. El n-o determină pe ea să apuce pe drumul drept, ea nu-i este alături când el, reprezentând noul, se luptă cu vechiul și este nedreptățit, pentru simplul motiv că nici el, nici ea nu reprezintă nimic, se prezintă doar pe ei înșiși. Morala lor este îndoielenică, dar nu la nivelul marilor concepte – Ani se încurcă cu un inginer din Târgoviște și îl compromite, Nelu vinde dinții de aur ai lui taică-su ca să-i facă ei rost de bani”.[3]

Filmul se află pe locul 9 în clasamentul ”Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film.

Filmul Proba de microfon a fost vizionat de 1.858.114 spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.[4]

Premii[modificare | modificare sursă]

  • 1980 - ACIN - Marele Premiu și Premiile pentru imagine, coloană sonoră, montaj, interpretare feminină (Tora Vasilescu). Diplomă de onoare (Maria Junghietu)
  • 1980 - Costinești - Premiul special al juriului și Premiile de interpretare feminină rol principal (Tora Vasilescu) și rol secundar (Maria Junghietu)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Proba de microfon pe site-ul All About Romanian Cinema
  2. ^ Andrei-Klauss, Agheorghiesei, Aarc.ro - Proba de microfon (1979), aarc.ro 
  3. ^ Cristian Tudor Popescu, "Filmul surd în România mută", 2011
  4. ^ „Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești ieșite în premieră până la 31.12.2014” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]