Prințul Leopold, Duce de Brabant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințul Leopold
Duce de Brabant
Леопольд Фердинанд Бельгийский.jpg
Prințul Leopold
Date personale
Nume la naștereLéopold Ferdinand Élie Victor Albert Marie
Născut12 iunie 1859(1859-06-12)
Palatul Laeken, Belgia
Decedat (9 ani)
Palatul Laeken, Belgia
Înmormântat Koninklijke Crypte[*][[Koninklijke Crypte (burial place of the Belgian royal family)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (pneumonie) Modificați la Wikidata
PărințiLeopold al II-lea al Belgiei
Marie Henriette de Austria
Frați și suroriPrințesa Clémentine a Belgiei
Prințesa Stéphanie a Belgiei
Prințesa Louise-Marie a Belgiei Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Belgium (civil).svg Belgia Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuke of Brabant ()
count of Hainaut
Prinz von Sachsen-Coburg und Gotha[*][[Prinz von Sachsen-Coburg und Gotha (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Saxa-Coburg și Gotha

Prințul Leopold al Belgiei, Duce de Brabant, Conte de Hainault (12 iunie 185922 ianuarie 1869), a fost al doilea copil și singurul fiu și moștenitor al regelui Leopold al II-lea al Belgiei și a soției lui, Arhiducesa Marie Henriette de Austria.

Leopold a fost numit după bunicul său și după verii tatălui său Prințul Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha, regina Victoria a Regatului Unit și Prințul Albert, Prinț Consort.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

La naștere, Leopold a fost numit Conte de Hainaut, fiind cel mai mare fiu al regelui și prințul moștenitor. În momentul nașterii sale, bunicul său, Leopold I al Belgiei, era rege al Belgiei.

Decesul prințului Leopold

Leopold a fost precedat de sora sa, Louise-Marie, și urmat de alte două surori, Stéphanie și Clémentine, care s-a născut după decesul lui Leopold, în speranța părinților că vor mai avea un fiu.

După decesul bunicului său și după ce tatăl său a devenit rege, în 1865, tânărul Leopold a devenit Duce de Brabant, titlu acordat moștenitorilor la tronul Belgiei.

Leopold a murit la Laeken sau Bruxelles la 22 ianuarie 1869 de pneumonie, după ce a căzut în lac. Moartea prematură a lui Leopold l-a lăsat pe tatăl lui cu două fiice. După nașterea a încă unei fiice în 1872, cuplul a abandonat toate speranțele să mai aibă un fiu. Regele Leopold al II-lea a fost succedat de nepotul său, Albert.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]