Sari la conținut

Premiul Cervantes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Medalia Premiul Cervantes

Premiul Cervantes, în spaniolă Premio Miguel de Cervantes sau Premio Cervantes, este cel mai important premiu literar al țărilor vorbitoare de limbă spaniolă. El este acolo la fel de faimos precum Premiul Nobel pentru Literatură la nivel internațional. Premiul este numit după Miguel de Cervantes, autorul operei literare Don Quijote. Câștigătorul va fi anunțat spre sfârșitul anului; premiul fiind acordat în anul următor, pe 23 aprilie, ziua morții lui Cervantes, în orașul său natal, Alcalá de Henares.

Distincția nu se referă la o singură operă, ci la întreaga opera a autorului onorat.[1]

Candidații vor fi nominalizați de Asociația Academiilor Limbii Spaniole (Asociación de Academias de la Lengua Española); premiul fiind acordat de Ministerul Culturii spaniole. Premiul a fost anunțat pentru prima dată în 1976, în timpul tranziției spaniole (trecerii de la dictatură la democrație în Spania). Tradițional - din 1996 fără excepție - este numit alternativ un spaniol și un hispanic ca laureat.

Premiul Cervantes a fost inițial în valoare de 90.000 de euro; din 2008 valoarea premiului a crescut la 125.000 de euro.[2]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cervantespreis
  1. ^ Walter Haubrich: Spaniens literarischer Betrieb. In: Walther L. Bernecker: Spanien heute. Vervuert Verlag 2008, ISBN 978-3-86527-418-2, S. 465 (auf Google Bücher)
  2. ^ Juan Marse erhält den ‘Cervantes-Preis’: Katalane mit dem Literaturpreis prämiert Arhivat în , la Wayback Machine., articol din news.at