Portretul doctorului Gachet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Portrait of Dr. Gachet.jpg
Portretul doctorului Gachet (prima versiune)
Vincent van Gogh, 1890
ulei pe pânză
67 × 56 cm
colecție privată
Vincent van Gogh - Dr Paul Gachet - Google Art Project.jpg
Portretul doctorului Gachet (a doua versiune)
Vincent van Gogh, 1890
ulei pe pânză
67 × 56 cm
Muzeul Orsay, Paris

Portretul doctorului Gachet este o operă realizată în 1890 de pictorul Vincent van Gogh.

Există 2 versiuni ale operei. Ele sunt pictate în ulei pe pânză și au dimensiunile de 67 cm × 56 cm. Prima se află la o colecție privată, iar a doua la Muzeul Orsay. Amândouă îl reprezintă pe Paul Gachet, doctorul lui Vincent Van Gogh.

Paul Gachet și Van Gogh[modificare | modificare sursă]

În primăvara anului 1890, Theo îi recomandă fratelui său Vincent o persoană în măsură să îl ajute cu problemele lui de sănătate, mai exact un medic pe nume Paul Gachet, care locuia la Auvers-sur-Oise și care avea o anumită pasiune pentru artă. În scrisorile sale, artistul i se adresa ulterior medicului cu apelativele „prieten de nădejde”, „noul meu frate” sau „tată”, nutrind un sentiment de încredere și de dependență tot mai mare față de el, așa cum o ilustrează cele 2 portrete. Figura medicului reprezintă mai mult decât un singur portret, reprezintă o transfigurare pe pânză a tot ceea ce reprezenta Gachet pentru el: prietenul ideal. Doctorul a apreciat opera lui Van Gogh și a știut să înțeleagă personalitatea remarcabilă a acestuia.

A doua versiune[modificare | modificare sursă]

Cu o spontaneitate surprinzătoare, Van Gogh aproprie culorile complementare și le accentuează valențele. Portretul doctorului este construit pe combinația tonurilor de albastru cu care sunt realizate haina medicului și fundalul, cu portocaliul aprins din planul mesei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]