Portretul doctorului Gachet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portretul doctorului Gachet (prima versiune)
Descriere generală
ArtistVincent van Gogh
Datare1890
Materialeulei pe pânză
Genportret[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni67 × 56 cm
Amplasarecolecție privată
Portretul doctorului Gachet (a doua versiune)
Descriere generală
ArtistVincent van Gogh
Datare1890
Materialeulei pe pânză
Genportret[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni67 × 56 cm
AmplasareMuzeul Orsay, Paris

Portretul doctorului Gachet este o operă realizată în 1890 de pictorul Vincent van Gogh.

Există 2 versiuni ale operei. Ele sunt pictate în ulei pe pânză și au dimensiunile de 67 cm × 56 cm. Prima se află la o colecție privată, iar a doua la Muzeul Orsay. Amândouă îl reprezintă pe Paul Gachet, doctorul lui Vincent Van Gogh.

Paul Gachet și Van Gogh[modificare | modificare sursă]

În primăvara anului 1890, Theo îi recomandă fratelui său Vincent o persoană în măsură să îl ajute cu problemele lui de sănătate, mai exact un medic pe nume Paul Gachet, care locuia la Auvers-sur-Oise și care avea o anumită pasiune pentru artă. În scrisorile sale, artistul i se adresa ulterior medicului cu apelativele „prieten de nădejde”, „noul meu frate” sau „tată”, nutrind un sentiment de încredere și de dependență tot mai mare față de el, așa cum o ilustrează cele 2 portrete. Figura medicului reprezintă mai mult decât un singur portret, reprezintă o transfigurare pe pânză a tot ceea ce reprezenta Gachet pentru el: prietenul ideal. Doctorul a apreciat opera lui Van Gogh și a știut să înțeleagă personalitatea remarcabilă a acestuia.

A doua versiune[modificare | modificare sursă]

Cu o spontaneitate surprinzătoare, Van Gogh aproprie culorile complementare și le accentuează valențele. Portretul doctorului este construit pe combinația tonurilor de albastru cu care sunt realizate haina medicului și fundalul, cu portocaliul aprins din planul mesei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Crispino, Enrica (). Viața și opera lui Van Gogh (ed. Pictori de geniu). Adevărul Holding. p. 149. ISBN 978-606-539-083-6. Arhivat din original (20.5 × 17.5 cm) la .  Parametru necunoscut |lunăaccesare= ignorat (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Portretul doctorului Gachet