Portretul contelui Stanislas Potocki

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
David Stanisław Kostka Potocki.jpg
Portretul contelui Stanislas Potocki
Jacques-Louis David, 1780
ulei pe pânză
304 × 218 cm
Muzeul Național din Varșovia, Varșovia

Portretul contelui Stanislas Potocki (în franceză Portrait du comte Stanislas Potocki) este o pictură în ulei realizată în anul 1780 de pictorul francez Jacques-Louis David. În tablou este reprezentat contele Stanisław Kostka Potocki - patron al artelor, om politic și scriitor polonez.

Tabloul este expus în prezent la muzeul din Palatul Wilanów din Varșovia (în polonă Muzeum Pałac w Wilanowie).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Opera a fost realizată la Roma, unde artistul și contele s-au întâlnit în timpul șederii pictorului la Villa Medici după ce acesta câștigase premiul pentru pictură la concursul Prix de Rome, și se află cronologic după Saint Roch interceding with the Virgin for the Plague-Stricken și înainte de Belizarie cerșind.[1] Formatul său ecvestru se datorează influenței lui Rubens.[2]

Primul proprietar al tabloului a fost contele Potocki (care l-a expus în palatul de la Wilanów) înainte de a trece în proprietatea familiei Branicki în 1892.[1] În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a fost furat de forțele militare germane, apoi a trecut în mâinile Rusiei Sovietice după război, fiind repatriat statului polonez abia în 1956.[1] El este expus în prezent în muzeul din Palatul Wilanów din Varșovia.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c en Grand Palais (Paris, France), Detroit Institute of Arts, Metropolitan Museum of Art (New York, N.Y.) (12 iunie - 7 septembrie 1975). French painting 1774-1830: the age of revolution. Metropolitan Museum of Art. p. 363 
  2. ^ en Jacques Louis David”. www.artprofessor.com. http://www.artprofessor.com/artists/jacques-louis-david.php. Accesat la 7 martie 2010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Portretul contelui Stanislas Potocki la Wikimedia Commons