Portal:Sistemul solar/Articol selectat/13

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Centura de asteroizi (cu alb) este situată între orbitele planetelor Marte și Jupiter

Centura de asteroizi este o regiune în formă de toroid din Sistemul Solar, centrată pe Soare și care acoperă aproximativ spațiul dintre orbitele planetelor Jupiter și Marte. Aceasta conține un număr mare de corpuri solide, de formă neregulată, numite asteroizi sau planete minore. Obiectele identificate sunt de diferite mărimi, dar mult mai mici decât planetele, și, în medie, se află la o distanță de aproximativ un milion de kilometri. Această centură de asteroizi mai este numită și centura principală de asteroizi sau centura principală pentru a o deosebi de alte populații de asteroizi din Sistemul Solar.

Centura de asteroizi este cel mai mic și cel mai interior disc circumstelar cunoscut din Sistemul Solar. Clasele de corpuri mici din Sistemul Solar din alte regiuni sunt: obiectele din apropierea Pământului, centaurii, obiectele din centura Kuiper, obiectele din discul împrăștiat, sednoizii și obiectele din norul Oort. Aproximativ 60% din masa centurii principale este conținută de cei mai mari patru asteroizi: Ceres, Vesta, Pallas și Hygiea. Se estimează că masa totală a centurii de asteroizi este de 3% din cea a Lunii.

Ceres, singurul obiect din centura de asteroizi suficient de mare pentru a fi o planetă pitică, are un diametru de aproximativ 950 km, în timp ce Vesta, Pallas și Hygiea au diametre medii mai mici de 600 km. Restul corpurilor au dimensiuni de până la o particulă de praf. Materialul asteroidului este atât de slab distribuit încât numeroase nave spațiale fără echipaj l-au traversat fără incidente. Cu toate acestea, au loc coliziuni între asteroizi mari și pot produce o familie de asteroizi, ai căror membri au caracteristici orbitale și compoziții similare.

citește mai mult...