Portal:România în Primul Război Mondial/Comunicatul zilei/1115

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nr. 80 din 2/15 noiembrie 1916, ora 7 dimineața

Frontul de Nord și Nord-Vest.
Pe frontiera de vest a Moldovei până în valea Slănicului nicio schimbare. În văile Slănicului și Oituzului inamicul este urmărit dincolo de graniță de trupele noastre; am făcut prizonieri 80 de oameni și am luat o mitralieră. Din valea Putnei și până la Predeluș nicio schimbare. În valea Prahovei slab bombardament de artilerie. În regiunea Dragoslavele inamicul a atacat din nou și de mai multe ori, sprijinit de artilerie grea, însă a fost peste tot respins. Trupele noastre își mențin pozițiile. În valea Oltului inamicul primind întăriri, a silit trupele noastre să cedeze puțin teren spre Sălătruc și Brezoiu. La Jiu atacul inamicul a continuat cu furie; cu toate contraatacurile date, trupele noastre au fost nevoite a se retrage pe a doua linie de întărire. La Cerna nicio acțiune.
Frontul de Sud.
Pe Dunăre schimb de focuri de infanterie și bombardament de artilerie în tot lungul fluviului. În Dobrogea am ocupat satul Bohascic pe Dunăre și am progresat pe tot frontul.
Aviația.
În ultimele 2, 3 zile inamicul a desfășurat din nou o activitate deosebită. Aeroplane inamice au fost la Turnu Măgurele, Zimnicea, regiunea Giurgiu, Tulcea, Sinaia, Câmpulung și Roman și au aruncat bombe, producând mici stricăciuni. Ele au bombardat ieri Capitala și împrejurimile, omorând și rănind locuitori pașnici și, mai ales, femei și copii. Cu această ocazie au aruncat un foarte mare număr de bombe asupra palatului unde locuiesc Regina și Principesele României, dar pe care din fericire îl părăsiseră după moartea Principelui Mircea. În repetate rânduri și, mai ales ieri, aviatori inamici venind asupra micilor orașe și satelor și au urmărit cu focuri de mitraliere populația pașnică de pe stradă sau pe acei care lucrează pe câmp.
Lista de pierderi nr. 64.
Morți: ofțeri – 10; trupă – 418 (plutonieri, sergenți, caporali și soldați). Răniți: ofțeri – 59; trupă – 458 (plutonieri, sergenți, caporali și soldați). Dispăruți: ofțeri – 8; trupă – 365 (plutonieri, sergenți, caporali și soldați).
Lista de pierderi nr. 65.
orți: ofțeri – 9; trupă – 151 (plutonieri, sergenți, caporali și soldați). Răniți: ofțeri – 19; trupă – 412 (plutonieri, sergenți, caporali și soldați). Dispăruți: ofțeri – 17; trupă – 500 (plutonieri, sergenți, caporali și soldați).

Marele Cartier General