Portal:România în Primul Război Mondial/Comunicatul zilei/1014

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nr. 48 din 1/14 octombrie 1916, ora 7 dimineața

Frontul de Nord și Nord-Vest.
Din munții Călimanului până în valea superioară a Uzului (vest de frontieră) mici acțiuni. S-au luat mai mulți prizonieri, între care 2 ofițeri. Satul Poiana Sărată (Sosmczo - valea Oituzului) a fost reluată de noi după o sângeroasă luptă de stradă. În valea Buzăului (la nord de frontieră) și la Bratocea acțiuni de artilerie. La Predeluș inamicul s-a retras. La Predeal s-au respins două atacuri ale inamicului. La Giuvala trupele noastre au fost nevoite a se retrage spre Rucăr. Pe înălțimile din dreapta și stânga Oltului viu bombardament dc artilerie la Coți, unde a căzut vitejește generalul Praporgescu. Pe Muntele Robul și Muntele Chițiane focul artileriei a risipit un convoi inamic. In regiunea Jiului am luat cu asalt munții Sigleul Mic și Muncelul Mic. Inamicul a avut pierderi foarte mari și s-a retras în dezordine. S-au făcut prizonieri și s-a luat o mitralieră. Pe frontul Orșovei duel de artilerie.
Frontul de Sud.
Schimb de focuri dc tun și infanterie în tot lungul Dunării. Am scufundat în mai multe locuri bărci cu soldați bulgari care se apropiau de malul nostru pentru a prăda. În Dobrogea s-a respins ușor un atac inamic spre flancul nostru stâng. Totalul prizonierilor luați până acum pe toate fronturile și internați este de 103 ofițeri și 14 911 oameni de trupă.
Lista de pierderi nr. 33.
Morți: ofițeri - maior activ Ionescu R. Mihail din Regimentul 40 Infanterie; maior în rezervă Chîriacescu Gh. Paul din Brigada VI Mixtă, sublocotenent Mareș I. Iordache din Regimentul 40 Infanterie; trupă - 22.
Răniți: ofițeri - 44; trupă - 245 (plutonieri, sergenți, caporali și soldați).

Marele Cartier General