Portal:România în Primul Război Mondial/Comunicatul zilei/0102

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nr. 129 din 20 decembrie 1916/2 ianuarie 1917, ora 9 seara

Frontul Moldovei.
În cursul zilei de 19 decembrie, atacurile inamice au continuat în văile Trotușului, Uzului și Oituzului, iar în ziua de 20 decembrie numai în valea Trotușului. Toate aceste atacuri au fost sângeros respinse. Contraatacul dat de noi în partea de sud a văii Trotușului a avut succes, ocupând pozițiile inamice. Pe restul frontului, de la Dorna și până în valea Slănicului, numai împușcături. În ziua de 14 decembrie, aviatorii ruși au doborât un aeroplan inamic în valea Slănicului. În valea Cașinului, atacurile noastre pentru a respinge pe inamic continuă. În valea Sușiței, trupele noastre atacate puternic pe tot frontul, au cedat puțin teren. În valea Putnei și la originea văii Milcovului, situația este neschimbată.
Frontul Munteniei.
Pe întreg front dintre munți și Dunăre trupele noastre au ocupat pozițiile ordonate. La aripa dreaptă, în regiunea muntoasă și deluroasă, acțiuni de patrule și detașamente înaintate și bombardament de artilerie de ambele părți. În câmpie, acțiunea ofensivă a Diviziei 3 de Trăgători rusă și în special a bravului Regiment de Trăgători din această divizie, a avut un succes strălucit în regiunea satelor Chinoveanul, Gulianca, Olăneasca și Măxineni. Inamicul a fost respins cu mari pierderi, luându-i-se prizonieri 9 ofțeri, 2 medici și 286 soldați germani. Materialul capturat este numeros. Până în prezent s-au numărat: 5 tunuri cu antetrenuri, 4 chesoane, 9 mitraliere, 6 trăsuri cu muniție de infanterie, 5 trăsuri de mitraliere, 7 bucătării de campanie, 1 trăsură cu unelte, 1 trăsură de telefoane, 40 de trăsuri diferite cu 200 de cai, mult material telefonic, echipament și cartușe. Spre sud-est, inamicul ce înainta pe șosea, de la Vizirul înspre Brăila, a fost întâmpinat de un automobil blindat englez care i-a produs mari pierderi. Pe restul frontului acțiuni între patrule și detașamente înaintate și bombardament de artilerie. Trupele noastre execută mișcările ordonate. Acțiuni mici între patrulele și detașamentele înaintate de ambele părți.
Frontul Dobrogei.
În tot cursul zilei viu bombardament de artilerie pe întregul front. Patru atacuri inamice date cu îndârjire asupra pozițiilor noastre din regiunea de la nord-est de Măcin, au fost respinse cu mari pierderi pentru inamic.

Marele Cartier General