Portal:China/Introducere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Drapelul Chinei
Drapelul Chinei
Stema Chinei
Stema Chinei
Localizarea Chinei pe Glob
Templul Cerului
Teritoriile dinastiilor chineze

China (chineză tradițională: 中国; chineză simplificată: 中国 Hanyu PinYin: Zhōngguó) este o regiune culturală, o civilizație antică, și, în funcție de perspectivă, o entitate națională sau multinațională extinsă pe o suprafață mare în Asia de Est.

China are una dintre cele mai vechi civilizații din lume, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii. Ea are cel mai vechi sistem de limbă scrisă utilizat în lume și este privit ca sursa a numeroase invenții. Istoric, cultura Chinei și-a extins sfera de influență peste Asia de Est prin religie, tradiții, precum și prin sisteme de scriere, fiind adoptate de diferite culturi învecinate, cum ar fi Japonia, Coreea și Vietnam. Primele dovezi ale prezenței umane în regiune au fost găsite într-o peșteră din Zhoukoudian și este unul din primele exemple de Homo erectus, acum cunoscut sub numele de Omul din Peking, estimat aproximativ că a trăit de la 300,000 la 550,000 de ani în urmă.

Republica Populară Chineză a fost proclamată la 1 octombrie 1949, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Cu toate acestea, China în sine este cea mai veche civilizație existentă astăzi, are o istorie de peste 5000 de ani. Aceasta este acum o Republica Socialistă, reglementată de un singur partid care are un control asupra celor douăzeci și două de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipalități și două regiuni administrative speciale (Hong Kong și Macau).

China este una dintre cele cinci membri permanenți de Securitate al ONU, precum și membru al Organizatiei pentru Cooperare din Shanghai. În prezent, "Regatul de Mojloc" este clasat pe locul al doilea ca mare economie prin calcul din PIB în paritatea puterii de cumpărare și a treia de către criteriul monetar. În mod oficial țară comunistă, Republica Populară Chineză a adoptat o economie socialistă de piață în cazul în care liberalismul economic și controlul politic autoritar intervin împreună într-o formulă specifică.