Portal:Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Bavaria

Bavaria, în germană Bayern sau oficial Freistaat Bayern, este landul ce cuprinde partea de sud-est a Germaniei. Pentru comparație, suprafața landului este în jur de o treime din cea a României. La 30 septembrie 2006 avea 12.488.392 de locuitori. Cuvântul Freistaat (republică; literal „stat liber”), folosit în loc de Land sau Bundesland (land federal; literal „țară din federație”) din denumirea oficială a Bavariei are o semnificație simbolică. De importanță legislativă și administrativă este constituția bavareză, la respectarea căreia veghează Curtea Constituțională a Bavariei (Bayerischer Verfassungsgerichtshof), cu sediul în München. Bavaria nu are o autonomie mai mare sau mai mică decât celelalte landuri, și nu există opțiunea legală ca ea să părăsească statul federal german. Totuși o empatie pentru un separatism teritorial are o lungă tradiție pe teritoriul Bavariei, unde tradițiile, folclorul și religia joacă încă un rol important în viața majorității locuitorilor sale. Interesele Bavariei sunt reprezentate de delegații landului Bavaria în Bundesrat (Consiliul federal al landurilor), care este camera inferioară a parlamentului federal (echivalenta senatului în alte țări) și totodată locul în care sunt discutate interesele specifice ale landurilor în raport cu federația și în raport cu celelalte landuri.

modificare 

Articole selectate

Neuschwanstein este un castel în Allgäu, Bavaria construit în timmpul lui Ludovic al II-lea al Bavariei. Castelul este unul dintre cele mai renumite atracții turistice din Bavaria și Germania. Arhitectura interioară este caracteristică curentului romantic din secolul XIX. Frumusețea castelului a determinat poreclirea lui în „Castelul din povești”, în apropiere se află Castelul Hohenschwangau.

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Știați că...

... Că există o cetățenie bavareză (spre deosebire de cetățenia germană) care este valabilă doar în Bavaria?

modificare 

Legături externe

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Știri

modificare 

Biografie selectată

Albrecht Dürer (n. 21 mai 1471, Nürnberg - d. 6 aprilie 1528, Nürnberg) a fost un pictor, creator de gravuri și teoretician al artei german, una din personalitățile de seamă ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnată de ideile Renașterii, Umanismului și Reformei a exercitat o deosebită influență în special asupra artiștilor germani și olandezi de mai târziu. Cu cele ca. 350 de gravuri în lemn și 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărîtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare.

modificare 

Citate

modificare 

Liste

modificare 

Categorii

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

modificare 

Subportaluri

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii