Populația Braziliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Brazilieni

Populația Braziliei este alcătuită din mai multe grupuri etnice și rasiale, 49,9% din populație fiind albă, 43,2% mulatră, iar restul neagră, asiatică sau amerindiană. Se vorbesc circa 180 de limbi diferite, cea mai răspândită fiind portugheza.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pe lângă populația indigenă, brazilienii sunt urmașii imigranților și coloniștilor portughezi, a scavilor africani, la care se adaugă alte câteva grupuri de imigranți, care s-au stabilit în Brazilia în perioada 1820-1870. Pe lângă imigranții italieni și portughezi, un procent semnificativ a fost reprezentat de germani, spanioli, japonezi, libanezi și sirieni.

Înainte de venirea portughezilor în Brazilia, teritoriul era populat de 2,4 milioane de amerindieni, care locuiau acolo încă din Pleistocen. Însă din anul 1500 până la câștigarea independenței, în anul 1833, aproximativ 500.000 de portughezi, majoritatea bărbați, s-au stabilit în Brazilia, ei fiind principalii imigranți. De la jumătatea sec. al XVI-lea până în 1855, ca urmare a comerțului cu sclavii, au fost aduși în Brazilia circa 4 milioane de sclavi africani, iar din 1808 au început să imigreze si alte populații, acest lucru fiind susținut de curtea portugheză care s-a mutat in Brazilia.

Din anul 1820 până în 1975, populația imigrantă care s-a stabilit în Brazilia a ajuns la 5.680.133 de persoane,majoritatea fiind europeni. Un procent de 70% era reprezentat de portughezi și italieni, restul provenind din țări ca: Germania, Spania, japonia, Syria sau Libia.

Statele braziliene după numărul de locuitori

Grupurile etnice din Brazilia au fost structurate de Institutul de Geografie și Statistică în cinci categorii, în funcție de culoarea pielii și rasă: brancos(albi), negros(negri), pardos (mulatri), amarelos (asiatici) și indios(amerindieni). Ultimul recensământ, realizat în 2005, a pus în evidență următoarele date statistice: din populația totală a Braziliei 93milioane de persoane sunt albi, 11,7milioane negri, 1,3milioane asiatici și amerindieni. Pentru prima dată în ultimele două decenii s-a constatat că populația din rasa albă nu a depășit procentul de 50%. Pe de altă parte numărul brunilor -pardos- a crescut , celelalte grupuri etnice păstrându-și aceleași procente din totalul populației. Principalul factor al acestei evoluții este reevaluarea identității grupurilor etnice discriminate în decursul timpului. Se observă că, la nivelul țării, structura etnică a Braziliei nu este omogenă. Datorită fluxurilor masive de imigranți europeni, din sec. al XIX-lea, în Regiunea de Sud domină populația albă, însumând un procent de 76,6%. În Regiunea de Nord-Est, 61,1% din populația regiunii este reprezentată de negri și mulatri, aici fiind aduși scalvii africani să muncească. Regiunea de Nord, acoperită cu pădurea amazoniană, are o populație predominant mulatră pardos, reprezentând 71,5% din totalul populației regiunii. Sud-Estul și partea Central-Vestică sunt caracterizate de o pondere echilibrată a grupurilor etnice.

Principalele grupuri etnice[modificare | modificare sursă]

Albii[modificare | modificare sursă]

Albii Brazilieni sunt cel mai numeros grup etnic. După Statele Unite, Brazilia are cea mai mare populație de albi din America, cea mai mare în emisfera sudică, și a treia pe Glob, după S.U.A și Rusia. Această populație își are originile în Portugalia, Italia, Spania, Germania, Libia, Siria, Polonia. Chiar dacă gasim în orice colț al țării populație albă, ei domină partea de Sud și Sud-Est.

Negrii[modificare | modificare sursă]

Negrii constituie al treilea grup etnic după populația numerică, fiind reprezentați de 12 milioane persoane. Brazilienii care fac parte din acest grup etnic, sunt urmașii africanilor captivi între granițele Braziliei și care au supraviețuit scaviei.

Mulatrii[modificare | modificare sursă]

Mulatrii, un amestec de rase, reprezintă cel de-al doilea grup etnic din Brazilia. Culoarea pielii variază de la deschis spre negru, fiind o rasă mixtă formată prin amestecul albilor, negrilor și amerindienilor. Cea mai numeroasă populație din această rasă este localizată în regiunea de nord și nord-est a Brazilie.

Asiaticii[modificare | modificare sursă]

Asiaticii reprezintă al patrulea grup etnic al Braziliei,1 milion de persoane. Cel mai numeros grup etnic asiatic sunt japonezii, urmați de populația chineză și sud-coreenii.

Amerindienii[modificare | modificare sursă]

Amerindienii constituie al cincilea grup etnic din Brazilia, cu o populație de 500mii de amerindieni; este cel mai vechi grup etnic al Braziliei, localizându-se în regiunea Amazonului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]